Ugrás a tartalomra

Najjači resori rezervisani za SNS

BEOGRAD -Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović kaže da je potpuno logično da, kao stranka koja je na izborima dobila skoro dvotrećinsku većinu u parlamentu, upravo SNS preuzme najveću odgovornost, jer to od nje očekuju i građani Srbije.

Mihajlović je tako, za današnje Novosti, odgovorila na pitanje da li su najjači resori, poput policije, finansija, privrede i pravosuđa, unapred rezervisani za kadrove SNS.

"Sa potencijalnim koalicionim partnerima prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade i jasno oročenim ciljevima reformi. Očekujem da zvanični pregovori počnu sledeće nedelje", navela je ona.

Mihajlovićeva je istakla da bi, prema rezultatima izbora, SNS bi mogla da vlada i sama, ali joj nije cilj vlast radi vlasti.

"Želimo restrukturiranje javnih preduzeća, reformu javne uprave i obezbeđivanje povoljnog investicionog ambijenta, uz nastavak borbe protiv kriminala i korupcije. Upravo će prihvatanje ovih ciljeva, za čije ostvarenje smo dobili podršku i od građana Srbije, biti ključni faktor da se odlučimo sa kim ćemo u vladu", poručila je potpredsednica SNS.

Kako napominje, odluku o koalicionim partnerima doneće organi stranke, ali učešće manjinskih partija u parlamentarnoj većini smatra vrlo važnim kako bi nacionalne manjine mogle kroz institucije sistema da se bore za svoja politička, kulturna i druga prava.

"Vlada mora da bude funkcionalna i efikasna. Kao što ne treba da ima nepotrebne resore, tako bi pogrešno bilo praviti superministarstva koja će objedinjavati neke potpuno nespojive oblasti...", rekla je Mihajlovićeva.

Restrukturiranje Srbijagasa prvi zadatak

Govoreći o svojim ambicijama, ona je rekla da je to što je bila prva na listi SNS za Beograd za nju kao istinskog zaljubljenika u ovaj grad predstavljalo veliku čast, a da su njene ambicije prevashodno vezane za oblast energetike.

"Prvi zadatak nove vlade biće finansijsko restrukturiranje Srbijagasa", dodala je ona. Ona je podsetila da je gubitak tog preduzeća u prošloj godini iznosio blizu 50 milijardi dinara, "a sve to zbog opstrukcije reformi".

"Prvi zadatak nove vlade biće finansijsko restrukturiranje kompanije. Da je reformisanje počelo kad je Ministarstvo napravilo plan, a to je bilo pre više od godinu dana, kompanija bi već ove godine mogla da računa na profit od oko 120 miliona evra. Godinu dana je izgubljeno u otporima i opstrukcijama", upozorila je ona.

Dodala je da protivljenje promenama u "Srbijagasu" direktno ide na štetu potrošača gasa, države, ali i zaposlenih, koji bez reformisanja neće imati sigurna radna mesta i da "građani ne smeju biti taoci neodgovornog upravljanja javnim preduzećima".

Zastoj oko Južnog toka stvar odnosa Rusije i EU

Govoreći o Južnom toku, Mihajlovićeva je navela da je ministarstvo odavno uradilo svoj deo posla na usvajanju Zakona o "Južnom toku" i podzakonskih akata, dodajući da veruje da će odavno uradilo, a da veruje da će se u dijalogu državnih institucija Srbije i ruskih partnera uskoro rešiti i način finansiranja projekta.

"Naravno, pitanje državnih garancija ne bi se danas ni postavljalo da je na vreme sprovedeno finansijsko restrukturiranje "Srbijagasa", jer bi ta kompanija danas bila profitabilna i garancije ne bi bile neophodne. Posvećeni smo ovom projektu, i razlog bilo kog zastoja nije na strani Srbije, već uglavnom stvar odnosa Rusije i EU", zaključila je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će biti nova gradonačelnica Beograda, Zorana Mihajlović je rekla da je za nju bila velika čast što je bila prva na listi SNS za Beograd, ali da su njena interesovanja vezana za oblast energetike.

Szerző (Forrás)
Beta, Tanjug, Novosti, RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP