Ugrás a tartalomra

Na Paliću proslavljen Sveti Ištvan

U subotu je u Subotici održana centralna manifestacija kojom se obeležava dan Svetog Ištvana (Stefan) u Vojvodini. Nakon svete mise u subotičkoj katedrali je u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara održan skup na Paliću, koji je pozdravio ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji.

Tročanji je izjavio kako je ustav Srbije jedan od retkih koji manjinama priznaje kolektivna prava, a da postojanje manjinskih nacionalnih saveta i institucija dokazuju da priznanje kolektivnih manjinskih prava nije beznadežno.

On je dodao da je SVM važan akter javnog života Vojvodine, Srbije pa čak i Evrope jer u skupštini Vojvodine ima 7, skupštini Srbije 6 poslanika, te jednog u Evropskom parlamentu preko liste mađarske stranke Fides.

Predsednik SVM Ištvan Pastor se u svom prigodnom obraćanju osvrnuo na istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe Svetog Ištvana. Pored toga, zahvalio se i ministru Vulinu na razumevanju i saradnji povodom migrantske krize.

Ovo je bila 20-ta proslava Dana Svetog Ištvana u organizaciji SVM, a ona se sprovodi tokom vikenda uoči 20. avgusta, koji je u Mađarskoj nacionalni praznik i neradni dan.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt