Ugrás a tartalomra

Minority Safepack – kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés az EU-ban

A Minority Safepack, azaz a Kisebbségi Biztonsági Csomag egy kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés, amelyet a FUEN, vagyis az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója, az RMDSZ és még sok más érdekszervezet indított.

Amennyiben hét uniós tagállamból legalább hétmillió támogatói aláírást sikerül összegyűjteni, akkor az Európai Bizottságnak kötelessége megfontolás tárgyává tennie azokat a követeléseket, amelyek ebben a kezdeményezésben benne vannak – nyilatkozta Tusnádfürdőn a Pannon RTV-nek Deli Andor, aki a téma kapcsán fel is szólalt egy panelbeszélgetésen a bálványosi szabadegyetemen.

A Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője aláhúzta, ezzel első ízben indulna el az EU-n belül jogalkotás kisebbségi témakörben. Több ponton kéri a kezdeményezés a bizottságtól azt, hogy többféle módosítást eszközöljön ki a már meglévő szabályokon, legyen szó régiófejlesztésről vagy diszkriminációs kérdésekről.

Mintegy negyvenmillióra tehető az EU-n belül élő különböző nemzeti kisebbséghez tartozók száma – tette hozzá. Eddig az EU a gazdaság, a piac, a szabad munkaáramláson át közelítette meg ezt a kérdést, és nem az emberi jogi vonalon – mondta el stábunknak Deli Andor.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Ha a jövőbe tekintünk, és figyelembe vesszük azt, hogy Szerbia uniós tag szeretne lenni, és ha figyelembe vesszük azt is, hogy ez az egész folyamat, a kezdeményezés is egy jövőbe tekintő történet, amelynek a kifutását és a határidejét még nem látjuk pontosan ebben a pillanatban, akkor az is megtörténhet, hogy Szerbia csatlakozási folyamatában kerülnek majd harmonizációs folyamatokba, visszatekintésre és ezáltal elfogadásra ezek az újonnan megfogalmazott jogszabályok. Ilyen szempontból érintve leszünk mindenképpen, a közösségünk érintve lesz.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks