Ugrás a tartalomra

Mindennapi hősnők

A VMSZ Női Fóruma az év végéig több mint száz rendezvényt tervez

Az év végéig a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma Vajdaság-szerte több mint száz rendezvényt tervez. Mint azt tegnapi sajtótájékoztatóján Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának elnöke elmondta, ezek között szerepelnek előadások az egészséges táplálkozásról, képzés a nemi egyenjogúságról, nyilvános szereplésekről, a nők helyzetének javításáról, valamint szerveznek számítógépes tanfolyamot idősebbek számára, nyelvtanfolyamot, falumúzeum kialakítását és diákok korrepetálását is végzik.

– Természetesen nem hiányozhatnak a közösséget összekovácsoló rendezvényeink közül a bálok sem, amelyek így az ünnepek tájékán jótékonysági célt szolgálnak. Számos helyszínen kézműves foglalkozással várják a gyermekeket és felnőtteket egyaránt, a Luca-napi ünnepkörben búzaültetésre, pogácsafesztiválra, adventi készülődésre, gyertyagyújtásra, illetve süteményvásárra kerül sor. Állandósult programjaink sem maradnak el, mint amilyen a töknapi sokadalom, a napsugaras ősz, a Szent Márton-napi kavalkád, a cipősdoboz akció – részletezte. – A gyűjtési akciók során egyaránt gyűjtünk lábbelit, tartós élelmiszert, játékokat, amelyeket a rászorulóknak, a nehéz sorban és fogyatékkal élők között osztunk ki. Meglátogatjuk és megajándékozzuk a dreai Lurkó ház, illetve a Gerontológiai Központ lakóit is, mint minden évben. Játszóházainkban felelevenítjük a régi gyermekjátékokat, Mikulásváró és Télapó ünnepségeket szervezünk csomagosztással egybekötve, fenyőfadíszeket készítünk közösen a gyerekekkel, aranyvasárnapi gyertyagyújtást, karácsonyi műsort, közös szentestét és újévvárást is szervezünk.

A Női Fórum elnöke elmondta, az idén egy új akciót is útjára indítanak, amelynek célja a mindennapi hősnők felkutatása.

– Felkeressük minden közösségben azokat a nőket, akik tevőleges részei a társadalomnak. Kerekasztal-beszélgetés illetve találkozók keretében bemutatjuk mindennapi hősnőinket, legyenek ők példás családanyák, aktív tagjai a közösségünknek, vagy töltsenek be vezető beosztást intézményeinkben, önkormányzatainkban. Ezzel is szeretnék tanújelét adni annak, hogy büszkék vagyunk rájuk és van kinek a tevékenységét követni – mondta Horváth Noémi.

A több mint száz rendezvény között megemlítette a női fórum magyarkanizsai községi szervezetének átfogó akcióját, amelynek keretében a szociális központokkal együttműködve juttatják el adományaikat a hátrányos helyzetű családokhoz.

– A női fórum számos olyan hiánypótló tevékenységet végez, amely nélkül a közösség kevesebb lenne. Gondolhatunk itt az újvidéki hölgyek közvetítő szerepére is. A diákok korrepetálása is fontos feladat, összekötik azokat, akiknek szükségük van segítségre, azokkal, akik tudnak segíteni – mondta.

A közép- és dél-bánáti szervezet hagyományos jótékonysági mikulásbált szervez, amelynek bevételéből a muzslyai óvodának vásárolnak közösségfejlesztő játékokat.

Bálint Novák Mirella, a fórum alelnöke a szabadkai szervezet év végi akcióiról számolt be. Elhangzott, itt 23 helyi szervezetben több mint 300 aktivistájuk van. A programok közül kiemelte a ruhagyűjtést, a napsugaras ősz rendezvényt több helyi szervezetben is, illetve nagyszámú karácsonyi műsort és jótékonysági bált szerveznek, valamint élelmiszercsomagokat is osztanak a rászorulóknak.

Szerző (Forrás)
bajk, Magyar Szó (Fotó: Molnár Edvárd)
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját