Ugrás a tartalomra

Mezőgép-bemutató és gyerekprogramok Kispiacon

Mezőgép-bemutató és gyerekprogramok is várták az érdeklődőket Kispiacon vasárnap délelőtt.

A vásártéren a Prosperitati Alapítvány képviselői beszámoltak a Magyar Kormány által támogatott gazdaságélénkítő program részleteiről és az ősszel esedékes új pályázatokról is.

Olyan mezőgépeket, kapcsolható eszközöket és pótkocsikat tekinthettek meg a látogatók Kispiacon, amelyeket a Prosperitati Alapítvány pályázati eszközeinek köszönhetően szereztek be a termelők.

Oroszi Dominik és családja a gépparkjuk korszerűsítése miatt pályázott, illetve azért, mert bővíteni szeretnék a gazdaságukat. Oroszi Dominik, Kispiac: „Segít, hogy mondjuk, egy első rakodót rászereljünk. Bálahordásra használnánk.

Eddig, kockabálákkal dolgoztunk. Most lehetne hengerbálával, illetve szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozunk és ott is segítené a trágya kitermelését.”

Eddig sokan elavult eszközökkel dolgoztak, ezért is szükséges a fejlesztés – mondta Berza Tibor beszállító, aki haszongépek beszerzésével és forgalmazásával is foglalkozik.

Berza Tibor, Törökfalu: „Megnövekedett a bedolgozó embereknek a száma. Voltak olyan munkák, amiket kiadtunk kezdő vállalkozóknak. Ők is a Prosperitati pályázatán keresztül nyertek olyan gépeket, amelyek fémmegmunkálásra használhatók, esztergapad, hegesztő. Én ezeket az embereket felkerestem és széles körben be tudnak dolgozni.”

A kiállított eszközöket Juhász Bálint is megtekintette. A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a Pannon RTV-nek kiemelte: munkatársaival azon fognak dolgozni, hogy a közeljövőben is minél többen hozzájussanak a rendelkezésre álló pénzeszközökhöz.

Leszögezte, kétfajta pályázó létezik: aki már nyert valamely kiíráson, és aki nyerni fog. Ősszel további pályázatokat írnak ki – tette hozzá. Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Szeptember 4-től, azaz nagyjából egy hét múlva lehet beadni a pályázatokat ház- és földvásárlásra, illetve a közepes léptékű mezőgazdasági és gazdasági fejlesztésekre.

Ötvenezer és ötszázezer euró közötti projektekre gondolunk. Ezek a pályázatok november 30-ig vannak nyitva.

Ezután majd értékelünk, és a projektek nagy részét a jövő évben fogjuk megvalósítani. Kivétel a házvásárlás, amit az idei évben is folyamatosan ki tudunk fizetni, illetve a földvásárlás, ami hitelből valósul meg.”

A bemutatók mellett családi napot is szerveztek Kispiacon. A legkisebbek ügyességi játékokon vehettek részt. A fiatalok pónilovakat is simogathattak.

A szervezők az Európai Unió tagországainak zászlóiból készült mozaikképet is kifüggesztették. A vasárnapi rendezvény egyben a pénteken kezdődött európai uniós tanácskozás záróakkordja is volt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír