Ugrás a tartalomra

Mert a haza nem eladó!

A szabadságharcra emlékeztek Csókán – Koszorúzás és ünnepi műsor
Mert a haza nem eladó!

Csókán kedden a katolikus temetőben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezésen Monoki Elvira, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csonti István helytörténet-kutató olvasta fel a korabeli eseményekhez fűződő írását, utána Koncz Tibor atyával együtt imádkoztunk az forradalom áldozataiért és magyar közösségünk megmaradásáért. A tavaly kialakított emlékhelyen a VMSZ helyi és a környező községbeli szervezeteinek képviselői elhelyezték az emlékezés virágait.

Az megemlékezők ezután felkeresték Bakits Pál uradalmi tiszttartó sirját, akinek jelentős szerepe volt a forradalom idején. A Csókára délről betörő ellenség elől menekülő, majd később Szegedről visszatérő magyarokat segítette. Oláj Ibolya, az MNT tagja olvasta fel Dobó Miklós plébánosnak a vérzivataros időkben készült erre vonatkozó korabeli feljegyzéseit. Bakits Pál síremlékén elhelyezték a tisztelgő utókor koszorúit: a VMSZ elnöksége nevében Kerekes József alelnök és Nagy Ottó elnökségi tag, az önkormányzat nevében Oláj Tibor és Balázs Ferenc, a VMSZ csókai szervezete nevében pedig Monoki Elvira és Hudák Edit koszorúzott.

A temetőben lezajlott megemlékezés után a Csókai Művelődési és Oktatási Központ színháztermében a himnusz hangjait követően Mészáros Kiss Tibor, történelem-földrajz szakos tanár idézte fel az 48/49-es forradalom és szabadságharc dicső pillanatait, a történelmi küzdelem máig ható eseményeit, a magyarság helytállását, amelyre ma is büszkék lehetünk. Kormányos László ünnepi köszöntő szavai után a művelődési műsorban fellépett a Rákóczi férfi- és a Csalogány női kórus, majd a zentai Mécsvirág együttes (Krnács Erika és Zsoldos Ervin) Mert a haza nem eladó című alkalmi produkcióját láthatta a közönség.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát