Ugrás a tartalomra

Megújuló városkép Topolyán

Bemutatták a Pannónia Hotel látványtervét

Tegnap a topolyai önkormányzat tanácstermében bemutatták a közép-bácskai kisváros központját hosszú évek óta csúfító romos épület, az egykor Topolya büszkeségeként emlegetett hotel homlokzatának látványtervét és ismertették lehetséges tartalmait. A hányatott sorsú épületet az önkormányzatnak sikerült csődből felvásárolnia, és nem kellett kölcsönhöz folyamodnia ennek érdekében. Régi vágya Topolyának a központ rendezése, és a jelek szerint lépéseket tettek ennek érdekében: az utóbbi egy évben kis tér létesült a hotel épületével szemben, a Rendezvények terén, ahol most szökőkút épül, több eseményt megtartottak már.

A polgármesteri hivatal tanácstermében megtartott hotelkonferencián Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét és a megjelent önkormányzati, tartományi és köztársasági tisztségviselőket Kislinder Gábor polgármester köszöntötte, majd röviden felidézte az 1950-es évek elején épült létesítmény történetét, amely egykor Topolya büszkesége volt, de már hosszú évek óta egy hatalmassá emelt, romos épület. Elmondta, megközelítőleg 12 millió dinár értékben sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak, és hogy az épület negyedik emeletét le fogják bontani.

Zsemberi János, a hotel-munkabizottság elnöke felszólalásában kiemelte, hogy kihívásként kezelte a hotel ügyét, és bejelentette, hogy a létesítmény egy részében lenne szálloda, emellett lakásokat, konferenciatermet is kialakítanának, az alagsorban üzlethelyiségek, kávézó is lehetne. Hangsúlyozta, az épület akkor fog felértékelődni, ha elkészül a lebontásra váró Vénusz helyén a fedett medence, és hogy magántőke bevonásával szeretnék megoldani az épület jövendőbeli sorsát.

A látványterv részleteit, az urbanisztikai előírásokat, a funkcionális, statikai követelményeket, az építészeti kontextust Pesti Attila építész ismertette. Elhangzott, hogy konkrét belső tervek még nincsenek, de szeretnék, ha ismét befogadó típusú tér lenne a bejáratnál. A középső, kiemelt rész sok üveget tartalmaz, így dinamikus felületté válna, és a felületképzés egyik modern módszere is megjelenne a homlokzaton: Penovác Endre festőművész pixelesített alkotása.

-Topolyának ez nemcsak, hogy a szívében van, hanem az emberek szívében is van ez a hely, ennélfogva azt próbáltuk elérni, hogy a befogadás maximális legyen az emberek részéről is. Tehát nem akartunk nagy produkciót, nagy, látványos, soha meg nem valósítható elemeket, hanem inkább egy kis, simulékony, szerény épületet a maga nemében. Sok üveget, illetve sok áttörést használtunk itt a központi rizaliton, hogy minél könnyedebbnek hasson ez az egész tömeg – mondta a látványterv készítője a hotel épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Pásztor István elégedettségének adott hangot arra vonatkozóan, hogy a topolyai önkormányzatnak költségvetési pénzből sikerült az épületet megvásárolni, és hogy elkészült az ötletterv.

– Azt kívánom a topolyaiaknak, hogy ez az ötletterv valósuljon meg, hogy találjanak magánbefektetőt, aki itt hotelt fog létrehozni, illetve azokat a tereket, amelyek ezekben az épületben rendeltetésre állnak, úgy tudják hasznosítani, hogy munkahelyet teremtsen, hogy tartalom jöjjön létre, ami a topolyaiak mindennapjai szempontjából jelent kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget, illetve jobb életminőséget – mondta a pártelnök.

Az épület funkciói turisztikai szempontból is jelentősek, erre Győri Lukrécia idegenforgalmi államtitkár mutatott rá.

-Mint topolyai, külön öröm számomra, hogy a topolyaiak 15 év után vissza fogják kapni a Pannónia Hotelt, még ha nem is olyan formában, mint amilyen volt, mert valóban Topolya büszkesége volt ez a hotel, és a mi városunknak is szüksége van egy vendéglátóipari egységre. Egy multifunkcionális épületet terveznek, ahol a topolyai turisztikai iroda és ajándékbolt is helyet kap, valóban erre is szükség van.

A kampánykörút keretében tegnap délután helyi vállalkozókat kerestek fel, ellátogattak a Capriolo kerékpárgyárba, az Em Commerce kereskedelmi- bútoripari vállalatba, és a Smartcom műszaki és háztartási gépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó cégbe. Este lakossági fórumot tartottak a második körös Prosperitati-pályázatokról Topolyán és Bajsán.

Szerző (Forrás)
H. E., Magyar Szó (Fotó: Herceg Elizabetta)
Többi hír