Ugrás a tartalomra

Megtartotta évi közgyűlését a Zentai Gazdakör

Megtartotta évi közgyűlését a Zentai Gazdakör

Minden, ami a mezőgazdasággal kapcsolatos, aktuális kérdések, pályázatok voltak a központi témák ma Zentán, ahol a helyi Gazdakör évi közgyűlését tartották. A Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusai számoltak be a résztvevőknek.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a 2023-as évre vonatkozó jegyzőkönyv ismertetése és annak elfogadása, valamint a 2024-es programok is.

Kalmár Éva, termelő, Tornyos: „Eljöttem, mivel a Gazdakörnek most lesz az évi közgyűlése és sok információt tudnak nyújtani, ami a mezőgazdaságot illeti és sok információt a pályázati lehetőségekről.”

Az esemény egyben lakossági fórum is volt. Ezek által a gazdáknak lehetőségük van első kézből tájékozódni az aktuális pályázatokról, valamint hiteles információkat kapni azok feltételeiről.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A mezőgazdasági titkárság a múlt hét második felében megjelentetett több pályázati kiírást, három nagy csoportban: a feldolgozás, az eszközbeszerzés és az állattenyésztők vonatkozásában. Összesen 600 millió dinár értékben vannak nyitva most pályázatok és április 5-ig tudnak ezekre a gazdák pályázni. Farmi felszerelésekre, a méhészek eszközbeszerzésre, kapcsolható eszközök beszerzésére, kis hús- és tejüzemek, a fóliás termelés vonatkozásában nyíltak meg lehetőségek.”

A mezőgazdasági minisztérium idei költségvetése 119 milliárd dinár, amelynek közel 60 százaléka olyan direkt kifizetések formájában valósul meg, mint a területalapú támogatás, a vetőmag és az üzemanyag támogatások – emelte ki Tóbiás József, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.

Tóbiás József, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az, ami még nagyon fontos, hogy a kifizetések megkezdődtek, a regisztrációhoz és az igényléshez a határidő meg lett hosszabbítva április elsejéig, ez úgy gondolom nagyon sokat jelentett a gazdáknak, hiszen érezni lehetett rajtuk a feszültséget, attól tartva, hogy majd nem fogják tudni befejezni az igényléseket, illetve az újraregisztrálásokat. Az, ami még újdonságnak számít, amit pénteken jelentett be a minisztérium, hogy azokat a bérelt földekre is be lehet nyújtani az igénylést, amelyek még nem mentek át a rendszeren.”

A gazdák a lakossági fórumon kérdéseket is feltehettek az illetékeseknek, megfogalmazhatták problémáikat és információkat kaptak számos mezőgazdaságot érintő kérdésben.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát