Ugrás a tartalomra

Megkönnyítik a kezdeteket

Ótott Róbert: Az év folyamán egymilliárd dinárt fordít a tartomány mezőgazdasági támogatásokra

Három új pályázata jelent meg a hét elején a tartományi mezőgazdasági titkárságnak, melyekkel mindenekelőtt a fiatal gazdák, női vállalkozók helyzetén próbálnak segíteni, de ugyanakkor minden más érdeklődő figyelmére is számítanak. Nagy segítséget jelenthetnek e pályázatok a munka elindítása vagy előbbre lendítése terén.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettest kérdeztük a részletekről, akitől megtudtuk, hogy az első, s egyben legnagyobb kerettel rendelkező pályázat a start-upok, kezdő gazdaságok céljait szolgálja 200 millió dináros rendelkezésre álló összeggel.

Nagy előrelépés ez a múlt évhez képest, kétszer akkora lett az idén a keret. További jó hír, hogy 2017-tel ellentétben, amikor a tartomány legfeljebb 75 százalékos adózás előtti részfinanszírozást vállalt, most ez 90 százalékot is kitehet. A 18 és 40 év közötti vállalkozónak tehát a beruházás értékének csak a tíz százalékát, továbbá az adót kell önerőből kifizetnie, s ez hatalmas löketet adhat a sikeres munkakezdéshez. Azok pályázhatnak, akik az említett életkornak megfelelnek, s 2018. január elseje után jegyeztették be gazdaságukat, vagy még nem tették ezt meg. Utóbbiak a szerződéskötés pillanatáig kötelesek lesznek teljesíteni e kötelezettséget.

Előszámla alapján is benyújtható a pályázat, részletezte Ótott. Növénytermesztési, állattenyésztési célok is szóba jöhetnek, s olyan beruházásokkal is részt lehet venni a pályázaton, amelyekkel más kiírásokon már nem, így például a többéves ültetvények, jószág, tenyészállat vásárlása, kapcsolható eszközök beszerzése is opció. A beruházás értékének 500 ezer és másfél millió dinár között kell lennie, május 21-éig érvényes a kiírás. Egy egyszerű üzleti tervet is csatolni kell az érdeklődőnek, a tartományi mezőgazdasági titkárság honlapján megtalálható ennek a tervnek egy modellje, így az könnyebben elkészíthető.

Százmillió dináros keretösszeggel bír a titkárság másik pályázata, amellyel hűtőházak, -felszerelések eszközbeszerzése válik lehetségessé. Zöldség és gyümölcs tárolásához, előkészítéséhez, tisztításához, válogatásához szükséges eszközöket lehet vásárolni a segítségével. A tartományi finanszírozás itt 60 százalékos, hölgyek és negyven évnél fiatalabbak esetében 70 százalékos.

A beruházás összegének el kell érnie a 200 ezer dinárt, a titkárság egy pályázatra 100 ezer és 4,5 millió dinár közötti összeget hagyhat jóvá, a beruházás értékétől függően. Itt is lehetőség nyílik előszámlával pályázni akkor, ha a befektetés értéke magasabb 500 ezer dinárnál. Május 25-e a jelentkezési határidő.

Egy 30 milliós kerettel rendelkező kiírásra borászok és gombatermesztők jelentkezését várják. A befektetés adó nélküli részének 50 százalékát, nők és fiatalok esetében 60 százalékát vállalja magára a tartomány, de a beruházás értéke legalább 200 ezer dinár kell hogy legyen. Egy pályázatra 100 ezer és 2,5 millió dinár közötti támogatási összeget hagyhatnak jóvá. Vállalkozások, jogi személyek pályázhatnak június 15-éig, akár előszámlával is.

A titkárság által megjelentetett korábbi pályázatok, az öntözőrendszerekre, a fóliafelszerelésre, a természeti csapások elleni védekezésre, a farmi felszerelésre, a méhészek támogatására vonatkozó pályázatok is nyitva állnak május 15-éig. Ótott felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy a titkárság honlapja mellett telefonon is útbaigazítást kaphatnak, bármilyen kérdés merüljön fel bennük a témával, valamelyik pályázattal kapcsolatban.

Mint megtudtuk, 2018-ban a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság csaknem egymilliárd dinárt fordít a gazdák támogatására, mindannyiunk közös érdeke, hogy minél többen kihasználják a kínálkozó lehetőséget.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks