Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a XIV. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

A XIV. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozaton belül a következő két hónapban, egészen március végéig, minden hétvégén lesz valamilyen művelődési esemény a közép-bánsági faluban.

A szombati megnyitón a helybéli táncosok, szavalók és énekesek mellett felléptek a pacséri, a bácsfeketehegyi, a toráki és a romániai Újszentesről érkező műkedvelők is. Dobai János, Torda HK tanácselnöke: „Bebizonyította ez a 14 év azt, hogy ebben a faluban van élet, van egy olyan közösség, amely meg is tudja szervezni a rendezvényt, de, amely tehát kitartóan velünk van két hónapon keresztül, és ezek a jelek azok, amelyek miatt érdemes ezt csinálni addig, amíg van valakinek, van kinek. Függetlenül attól, hogy nagyon fogyunk már, nem csak Tordán, hanem másfelé is.”

A Művelődési Otthon előcsarnokában a bégaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény harmadik művésztelepének alkotásaiból nyílt kiállítás. Szarka Edit, a Bégaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény igazgatója: „Itt 21 amatőr és akadémiai festő vett részt. A festmények, olaj és akril-festékekkel vannak megfestve, és a festők azok pedig Vajdaság minden területéről jöttek.”

A bácsfeketehegyi Bede Noémi már többször is fellépett Tordán. „Tizenheten jöttünk, és most vagyok itt harmadszorra. Először versmondással, aztán színjátszóval, most meg tamburázással.”

A kistérségi rendezvények amellett, hogy a téli hónapokban kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a falusi embereknek, a szórványban élő magyarság megmaradása szempontjából is fontosak. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Egy közösség ismeri önmagát, tudja értékeit, tudja hagyományait, tudja, hogy miként, hogyan tud megkapaszkodni ebben a földben. És ezt nem csak úgy akarja megünnepelni, hogy egy este összehívja a falu népét, a környéket, hanem heteken át próbál eseményeket, művelődési rendezvényeket, tudást átadó alkalmakat találni arra, hogy ez a közösség tudatába legyen annak, hogy itt, ezen a tájon, mit jelent magyarnak lenni. Nekünk pedig azt hiszem, hogy az a legfontosabb feladatunk, hogy ebben segítsük a tordaiakat, a magyarcsernyeieket, a nyugat-bácskaiakat, a dél-bánságiakat.”

A következő két hónapban fellépnek Torda testvértelepüléseinek műkedvelői, színházi bemutatók lesznek, megtartják a bánsági néptánc-találkozót, és könyvbemutatók is tartanak. A program március 21-én a Tordai esttel zárul.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt