Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban

Falugondnoki szolgálat indult november 1-jétől Vajdaság több településén. A program a Vajdasági Magyar Szövetség, a CMH iroda és a szabadkai Caritas összefogásával, valamint a magyar kormány támogatásával valósul meg. Az anyaország 100 millió forintot biztosított a projektre, amely az eddigi megbeszélések szerint egy éven keresztül tart majd. Eddig 12 falugondnokot alkalmaztak, akik fejenként mintegy 30 rászoruló személyről viselnek gondot. Szabadkán, Oromhegyesen, Kispiacon, valamint Zentán, Adán, Csókán, Törökkanizsán, Bácskossuthfalván és Gunarason is tevékenykednek majd falugondnokok.

Oromhegyesen eddig 13 idős személy igényelte a segítséget. A helyi falugondnok azt mondja, ez a szám nőni fog, valamint további 2-3 település is az ő fennhatósága alá kerül majd. Látogatásunkkor Bata József épp egy egyedülálló, 70 éves nőhöz érkezett ellátni a napi teendőket. Az idős nő családja külföldön él, ritkán tudnak hazajönni, így sokszor van egyedül. Ezért örül, hogy valaki naponta meglátogatja őt. Cérna Berta, Oromhegyes: „Nekem nagyon jó. Jó, egy kicsit elbeszélgetünk. Az is nagyon jó, mert a magány az borzasztó.”

A falugondnok feladata egyebek mellett az, hogy elvégezze a ház körüli munkálatokat, tűzrevalót készítsen, elvigye a templomba, vagy a postára az adott személyt. Bata József, falugondnok, Oromhegyes: „Fontos nekik, hogy foglalkozzanak velük, mert kevesen foglalkoznak velük az miatt, mert a gyerekek vagy külföldön vannak vagy dolgoznak olyan sok műszakban, hogy nincs idejük velük foglalkozni.”

A rászoruló személyek címeit az adott településen illetékes Szociális Védelmi Központtól kapták a program elindítói. Ricz Gábor, szabadkai koordinátor, Caritas: „A terv szerint 12 falugondnoknak 360 felhasználója lesz. Ez a kapacitásnak a felső határa. Most két hét terepjárás után és munka után 170 felhasználónál vagyunk. A Szociális Védelmi Központoknak jó listáik vannak, de csak azok vannak a listán, akik segítségért fordultak hozzájuk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség bízik abban, hogy ez a szolgáltatás jövőre is folytatódik majd. Ezért továbbra is tárgyalásokat folytatnak az anyaországgal. Dudás Károly, elnök, CMH: „A VMSZ választási homlokzatában volt a szociális segélyezése azoknak az embereknek, akik kimaradnak valamiképpen. És had mondjam el mindjárt az elején, hogy akkor, amikor némelyek a közösség megbontására, földarabolására törekednek és buzgólkodnak, akkor a Vajdasági Magyar Szövetség az összefogást szorgalmazza és az építkezést, a közösség támogatását.”

A gondnokok közül sokan eddig munkanélküliek voltak. A projektnek köszönhetően most 12 ember jutott állandó fizetéshez. Munkájukat szolgálati autóval és mobiltelefonnal könnyítették meg, ugyanis akár 2-3 település is a felügyeletükhöz tartozhat. Ők heti 40 órában nyújtanak segítséget a listájukon szereplő személyeknek. Amennyiben szükséges, a nap 24 órájában elérhetőek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt