Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a falugondnoki szolgálat

Százmillió forintot biztosít a magyar kormány a megvalósításra – Tizenkét falugondnok hat önkormányzat területén segíti az időseket

A Vajdasági Magyar Szövetség programjában szerepel a szociális segélyezés azok számára, akik kimaradnak a rendszerből, ennek a megvalósulása a november elsején hat önkormányzat területén beindult falugondnoki szolgálat.

Míg mások a megbontásra törekednek, addig a VMSZ összefog, s nem egyedül, hanem a Caritas szakmai hozzáértésével megvalósít – emelte ki Dudás Károly, a CMH iroda elnöke a tegnap Szabadkán megtartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt az a 12 falugondnok is, akik két hete járják a terepet, és segítik az eddigi 170 felhasználót.

A falugondnoki programot a CMH magyar irodarendszer bonyolítja le a hat településen, azért, mert kiépített rendszerük van, ezáltal zökkenőmentesen működhet a szolgáltatás.

Bús Ottó, a CMH iroda koordinátora ennek kapcsán elmondta, ők adják a jogi, a tárgyi és az anyagi feltételeket, és szerződéses jogviszonyuk van a Bethlen Gábor Alappal, amely az anyagi támogatást biztosítja.

– Október eleje óta zajlik intenzív munka a terepen, a Caritasszal és a szociális központokkal. A munkatársak kiválasztása volt az első lépés, ebben a Caritas, a szociális központok, az egyház is segítségünkre volt. A falugondnokok képzéseken vettek részt, négyen Szabadkán, ketten Magyarkanizsa községben, ketten pedig Topolyán vannak, s egy-egy falugondnok van Törökkanizsán, Adán, Zentán, Óbecsén – magyarázta Bús, mivel a CMH irodának kiépült hálózata van, így nem merültek fel pluszköltségek a szolgálat beüzemeltetésénél, vagyis a támogatás egészét erre tudják fordítani.

Nem kevesebb mint 100 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól a CMH iroda, ebből 12 személyautót (Dacia Sanderókat és Dacia Dustereket) vásárolnak, fűnyíróval, szerszámosládával, szükséges elemekkel felszerelve kapnak a falugondnokok, ebből négyet már tegnap elvihettek magukkal. A fennmaradó összegből biztosítják június 30-ig szóló szerződéssel a 12 falugondnok bérét is, a nettó 30 000 dináros fizetést.

Ric Gábor, a szabadkai egyházmegye Caritasának igazgatója a falugondnoki szolgáltatás kapcsán elmondta, az elképzelésük az, hogy egy személy egy autóval elmegy a tanyákra, a marginalizált emberekhez, és megkérdezi, hogy mire van szükségük. Így lesz ez a szolgáltatás személyre szabott.

– A falugondnokok kommunikációs, pszichoszociális, elsősegély és egészségügyi képzést is kaptak, valamint gyakorlati képzésben is részesültek a Kishegyesen már évek óta működő szolgálatnál. A 12 személy kapacitása legfeljebb 360 személy, jelenleg mintegy 170-ről gondoskodnak. A szociális központok nagy segítségünkre vannak, de vannak olyan emberek, akiket egyszerűen „nem lát” ez az intézmény, mert még soha sem kértek segítséget, viszont segítségre szorulnak. Ebben számítunk az egyházak, a helyi közösségek, a polgárok segítségére – magyarázta Ric, majd hozzátette, a falugondnok karbantartja a házat, rendezi az udvart, az utcát, bevásárol, orvoshoz szállít, ő kapocs is a polgár és a társadalom között. Kiemelte, nagyon fontos, hogy élni is tudjunk jogainkkal, amelyek adottak. Ebben is segít ez a szolgálat. A Caritas háziápolási rendszerével ez a szolgálat kitűnően kiegészíti egymást.

A CMH iroda arra vállalat kötelezettséget a Bethlen Gábor Alappal, hogy a szolgálatot egy éven át üzemelteti, a szerződést június 30-án kötötték. A jelenlévők bíznak abban, hogy ez a rendszer a jövő évben is kiemelt támogatást kap és az idők végezetéig működőképes lesz, hiszen egyre több rászoruló, idős ember van településeinken.

Szerző (Forrás)
tm, Magyar Szó
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját