You are here

Horgoson a falunappal egybekötve emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire. A résztvevők megkoszorúzták a Kossuth Lajos-emléktáblát, valamint a Kárász-család kriptáját is.
A hagyományokhoz híven a Kossuth Lajos-emléktáblát koszorúzták meg először Horgoson, ahol szavalattal és az egykori történelmi események felelevenítésével emlékeztek a helyiek az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra. Sors Róbert tanácselnök kijelentette: „Minden évben megemlékezünk a magyar szabadságharcnak az évfordulójáról. Nálunk van egy különös dolog, egy emléktábla Kossuth Lajosról, tehát Horgoson nevezték el az első utcát Kossuth Lajosról, halála után az első héten, tehát egy hét után, úgyhogy mi erre nagyon büszkék vagyunk.”

Az emléktábla után a Horgost alapító Kárász-család kriptájánál is koszorúval tisztelegtek. Külön kiemelték Kárász Benjamint, aki a szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége volt. Vass Zoltán történész elmondta: „Kárász Benjamin a kezdetektől fogva támogatta a forradalmat, és Csongrád megyében az egyik kiemelkedő alakja volt a forradalmi szerveződésnek, később akkor is támogatta, mindvégig támogatta gyakorlatilag a szabadságharc részében és a szabadságharc ideje alatt is támogatta az eseménysort mindaddig, amíg Világosnál fegyverletételre nem került sor.”

A megemlékezésen a helyi közösség, az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el a kegyelet virágait.
Szerző: 
Pannon RTV