Ugrás a tartalomra

Magyarországi kerékpározók karikáztak Szabadkára

Kiváló hangulatban tekertek szombaton Palicsra az OPTI-BIKE kerékpártúra résztvevői Ásotthalomról. A program az Európai Együttműködés Napja keretében valósult meg.

Több mint harminc magyarországi kerékpáros érkezett szombaton délelőtt Palicsra. Melegné Szűcs Mónika, résztvevő: „Nagyon kellemes volt az út, jó az időjárás. A határon pedig csak egy picit kellett várni. Főleg a társaság miatt jöttem el, mert sportolni egyedül is tud az ember, de egy biciklitúra így az igazi.”

A résztvevők Ásotthalomról indultak, majd a határ menti településeket érintve Palicsra érkeztek, ahol Szabadka város képviselői ajándékkal várták őket. A Homokháti Bringaklub tagjai rendszeresen szerveznek túrákat Vajdaságba. Börcsök Zoltán, vezető, Homokháti Bringaklub: „Egyre több kerékpárút is van. A kerékpárutaknak a sportoláson kívül a közösségépítő szerepe is fontos. Beszélgetünk, megállunk, pihenünk. Egyszerűen bicajozunk egy jót.”

A túra az Európai Együttműködés Napja rendezvénysorozat harmadik állomása volt. Dobrotka Ágnes, projektmenedzser, Interreg-IPA Magyarország- Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program: „A Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program egész szeptember folyamán illetve október elején együtt ünnepli a projektekkel az Európai Együttműködés napját, amit az Európai Bizottság szeptember 21-én ünnepel. Viszont mi úgy határoztunk, hogy az egész hónapot ennek a szép együttműködésnek szenteljük.”

Az OPTI-BIKE projekt az Interreg–IPA keretében valósul meg. Lényeges szempont a kerékpáros forgalom népszerűsítése, illetve a határtérségben a közlekedési útvonalak kapacitásbővítése - hangzott el az eseményen. Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott tag, szabadkai Városi Tanács: „Nagyon fontos számunkra az OPTI-BIKE projektum, ugyanis a projektum keretében a közeljövőben 8 km kerékpárutat fogunk kiépíteni Szabadkán. Illetve megközelítőleg 30 km projekt dokumentációt fogunk elkészíteni kerékpárút megépítésére.”

Magyarországon Ásotthalmot és Tompát, Szerbiában Szabadkát, Királyhalmot és Kelebiát köti majd össze a kerékpárút, amelynek munkálatai várhatóan jövő év szeptemberében befejeződnek. A projekt összértéke több mint két és fél millió euró.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks