Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: A strandidényre megújul és megszépül a Tisza-parti medence

Nyáridőben, még jó két évtizeddel ezelőtt is pezsgett az élet a magyarkanizsai Tisza-parton. A strand melletti kempingtáborban olykor-olykor szinte rendes helyet sem lehetett kapni a sátor felállításához. A strandolókat kisvendéglők hangulatos teraszai várták, volt ott enni és innivaló, meg minden, ami a kellemes időtöltéshez kellett és nem hiányoztak a látványos és tömeges rendezvények sem. Azok az idők sajnos elmúltak, a munkanélküliség, az elszegényedés az egész Tisza-partra (is) rányomta bélyegét.

A községi önkormányzat idegenforgalmi fejlesztései során új csónakkikötő mólókat helyezett el a város alatti partszakaszon, kiépült a nemzetközi kikötőállomás, a kempingtábort kategorizálták, már külföldön, külföldi turistáknak is kínálhatja szolgáltatásait, az emberek mégsem tódulnak oda. Szinte mindenki úgy érzi, hiányzik a Tisza-partról az élet.

Ezen próbál most valamennyit segíteni a községi vezetés azzal, hogy betervezte a kajakklubtól a kempingtáborig terjedő partszakasz teljes idegenforgalmi hasznosítását. A részleteket Fejsztámer Róbert, az önkormányzat Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője sajtótájékoztatón tárta az újságírók elé.

„A megvalósítást a strandon lévő medencével kezdjük. A medencére vonatkozó tervek az egész tervezetnek csak egy kis részét képezik. A projekt nem annyira a medence felújítására, mint inkább újjáépítésére vonatkozik. A strandon lévő medence infrastruktúrájába az elmúlt két évtizedben nem igazán volt beruházva, ebből adódóan a vízcsövek, a medence falai és egész környezete annyira leromlott, hogy már-már nem is használható biztonságosan. Ezért döntött még tavaly úgy az önkormányzat, hogy a strandidény végén elindítjuk a tervezési folyamatokat. Sajnos a tervdokumentáció csak mostanra állt össze, amikor már közeledünk az újabb strandidény kezdetéhez, de végül is kialakult egy megközelítőleg 16 millió dináros beruházás, ami adóval együtt 19 és fél milliót tesz ki. Ez az összeg fedi a teljes infrastruktúra-cserét a medence körül és alatt, a teljes medence-felújítást, annak kibővítését wellness-tartalmakkal, mint amilyen a vizesdögönyöző vagy a kisebb kutak. Gyermektartalmakkal is szeretnénk kibővíteni ezt a komplexumot, ezért gyerekcsúszda is épül majd. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a medence árterületen fekszik, ezért csakis idényjellegű hasznosításáról beszélhetünk, emiatt a beruházás minden eleme mobil, mozgatható lesz, hogy esetleges árvíz idején a károsodásra alkalmas részeket raktárba tudjuk helyezni, majd a víz elvonultával visszaszerelni a helyére. Személy szerint bízom benne, hogy május végére, de legkésőbb június elejére elkészülünk a medence újjávarázslásával, és a fürdőzők már a szép, felújított medencében lubickolhatnak. Úgy érezzük, Magyarkanizsa megérdemli, hogy a Tisza-part újra a régi fényében ragyogjon. Ezért történnek beruházások akár a sportturizmus terén, ami jelen esetben a kajakklub székházában épülőben lévő oktatóközpontban nyilvánul meg, akár a víziturizmus területén, amit a felújított illetve újonnan épült mólók illetve a nemzetközi kikötő jelentenek. Az elkövetkező időszakban beruházásokat tervezünk a Tisza-parti sportpályákon is, mint amilyen a valamikori Elita cipőgyár pályája és a Potisje cserépgyár egykori nyaralótelepének területe, hogy minél több és minél szerteágazóbb tartalmat találjanak azok, akik a májustól szeptemberig tartó idényben a magyarkanizsai Tisza-partra látogatnak, amit csak gazdagítanak hagyományos nagy nyári, Tisza-parti rendezvényeink” - mondta Fejsztámer Róbert.

Noha a magyarkanizsaiak már nagyon régóta vágynak egy Tisza-parti olimpiai méretű medencére, nem telhetetlenek, már azzal is elégedettek lennének, ha évente történnének sikeres, esetenként látványosabb fejlesztések, aminek most talán elérkezett az ideje.

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Vajdaság Ma (Fotó:Puskás Károly)
Többi hír