Ugrás a tartalomra

A Magyar Nemzeti Tanács a kvótareferendumról

A magyarországi kvótareferendummal kapcsolatban foglalt ma állást a Magyar Nemzeti Tanács. Az Újvidéken tartott 20-dik rendes ülésükön második napirendi pontként szerepelt az október 2-ára kitűzött népszavazás, melyen a magyar állampolgársággal rendelkező szerbiai polgárok is részt vehetnek.

Hajnal Jenő elnök a referendummal kapcsolatos állásfoglalás fontosságát hangsúlyozta, mondván, az MNT a magyar kormány által jelentős mértékben támogatott intézményként nem kerülheti meg ezt az anyaországgal és a magyar nemzettel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdést.

Szerinte az MNT nem lehet érdektelen abban sem, hogy arra biztasson minden vajdasági magyart, akinek van szavazati joga, hogy vegyen részt a népszavazáson és támogassa a Magyar Kormány erőfeszítéseit a keresztény értékrendünk, nyelvünk és kultúránk, anyaországunk, szülőföldünk és a régió biztonsága érdekében vállalt küzdelmében.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács állást foglalt abban, hogy mindenki akinek módjában áll, menjen el szavazni, tegye le szavazatát.

Az itt elhangzott vita alapján pedig egyértelmű volt az is, hogy valamennyien arra biztatjuk őket, hogy nemmel szavazzanak.”

A kvótareferendummal kapcsolatos állásfoglalásról szóló szavazáskor egyetlen tartózkodó szavazat volt, Joó Horti Líviáé, aki szerint vajdasági magyar ügyekkel kellene foglalkozni ehelyett.

„A migránsok itt vannak Vajdaságban, nekünk ez ügyben kell állásfoglalást elfogadnunk, mit tenni azokban közösségekben ahol köztünk vannak.

Nem pedig mik legyenek a megoldások az ő elhelyezkedésükre, egyáltalán hogyan szabályozni az ittlétüket. Másrészt úgy gondolom a vajdasági magyar közösség szempontjából egyértelműen a saját elmigrálódásunknak kérdése a közösségi térből kell, hogy prioritást élvezzen.”

Dudás Károly aláhúzta: most az a feladatunk, hogy a referendumról döntsünk, a szavazáson való részvételre buzdítsunk. „Aki magyar menjen és tegye meg a feladatát, hiszen annyi támogatás kaptunk az anyaországtól.

Ez nem hála, ez egy olyan viszonzása a sok jótéteménynek. Másrészt pedig elsősorban a saját sorsunk alakítása.”

Az állásfoglalást a testület elfogadta. A napirendi pontot az MNT 26 tagja támogatta, egy képviselő tartózkodott.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír