Ugrás a tartalomra

A magyar érdekek is érvényesülhetnek Szerbia uniós csatlakozási tárgyalása során

Korhecz Tamás kijelentette, hogy a magyar érdekek is érvényesülhetnek Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalása során, amennyiben a továbbiakban is a mostanihoz hasonlóan támogatják a vajdasági képviselőket az Európai Parlamentben. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint, azzal, hogy a vajdasági magyarság jelen van a brüsszeli parlamentben, első kézből tájékoztathatja az európai parlamenti képviselőket a Szerbiában érvényesülő emberi és kisebbségi jogokról. Az MNT elnöke legutóbb a vajdasági delegáció többi tagjával együtt tárgyalt Jelko Kacinnal, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével Brüsszelben.

„Azt gondolom, hogy egy olyan közösséget képviselhetünk ott, amelynek egyre nagyobb a tekintélye az európai intézményekben, az Európai Parlamentben is. Egyre többet adnak a szavunkra. Persze ez nem az ősrobbanáshoz hasonlatos áttörést jelentő dolog, de kétségtelen, hogy ha folyamatosan hasonlóan kommunikálunk, és ha ehhez a kommunikációhoz csatlakoznak a többi nemzet képviselői is, mint Brüsszelben, akkor van esély arra, hogy érvényesüljenek a magyar érdekek a csatlakozási során” – mondta Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

Jelko Kacin: Vajdaságban megfelelő a kisebbségek helyzete

Jónak ítélte meg a vajdasági nemzeti közösségek helyzetét Jelko Kacin. Az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője rámutatott, hogy a meglévő törvényeket következetesen végre kell hajtani és tisztázni kell a félreértéseket a Vajdaság helyzetével kapcsolatban. Véleménye szerint a kisebbségvédelemben elért eredmények főleg a nemzeti tanácsoknak köszönhetőek. Kacin Brüsszelben tárgyalt a vajdasági nemzeti közösségek képviselőivel, közöttük Korhecz Tamással, az MNT elnökével is.

Szerző (Forrás)
Vajdasági RTV, Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt