Ugrás a tartalomra

Magyar állami elismerés három vajdasági magyar értelmiséginek

Dr. Virág Gábor nyugalmazott egyetemi tanár, Vitkayné Kovács Vera operaénekes, egyetemi tanár és Kabók Erika lapunk szerkesztője is a kitüntetettek között van

Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatára Áder János magyar köztársasági elnök adományozza a magyar állami kitüntetéseket. Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szombaton Budapesten, a Várkert Bazárban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át az elismeréseket. Nyolc személynek a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat elismerést, 10 értelmiséginek pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat elismerést nyújtotta át. Heten kapták meg a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést, hárman-hárman pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat állami kitüntetéseket. A miniszteri díjak közül a Batthyány Lajos-, az Ybl Miklós-, valamint a Magyary Zoltán-díjat is kiosztotta a miniszter egy-egy kiemelt alkotónak.

Lázár János alkalmi beszédében kiemelte, a magyarság egyedül csak magára számíthat. Senki sincs, aki kezet nyújtana a magyarságnak, hogy teljesítményének, felkészültségének megfelelően éljen. Aki mástól várja a nemzet érvényesülését, kárt okoz a nemzetének. A miniszter emlékeztetett az 1848-as forradalom hőseire, akik példát mutattak bátorságból. Az elismerésben részesülőket méltatva Lázár János kiemelte, olyan példaképek ők, akik jelet hagytak maguk mögött, változást értek el munkájukkal, és példát mutattak szorgalomból, áldozatból, kitartásból egy olyan korban, amikor az értékek inflálódása minden eddiginél gyorsabb. A miniszterelnökséget vezető miniszter külön kiemelte Batthyány Lajos, a mártírhalált halt miniszterelnök életét, aki kiállt a nemzetért, éppen ezért „nem makacsság és öncélú kuruckodás, ha egy nemzet a sarkára áll, és kitart az igaza mellett”, fogalmazott Lázár János.

Id. dr. Virágh Gábor művelődés- és helytörténész, nyugalmazott egyetemi tanár és Vitkayné Kovács Vera, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház magánénekese, az Újvidéki Művészeti Egyetem rendes tanára a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Lázár Jánostól.Kabók Erika, lapunk szerkesztője a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Az ünnepségen fellépett Császár Angéla színésznő, Kokas Katalin, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedű és brácsaművész és férje Kelemen Barnabás, Kossuth-díjas hegedűművész, valamint a budapesti Zeneakadémia diákjai.

Szerző (Forrás)
K., Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír