Ugrás a tartalomra

Ma döntenek Vajdaság statútumáról

A Tartományi Képviselőház ma 11 órakor kezdődő ülésén vitatják meg a vajdasági statútum szövegtervezetét, amelyet előzőleg véleményezett a Tartományi Képviselőház Vajdaság Alkotmányjogi Helyzetével Foglalkozó Bizottsága is.

Mint ismeretes, a Szerbiai Alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek nyilvánította Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma szövegének szinte kétharmadát, és féléves haladékot adott a vajdasági kormánynak és a képviselőháznak a dokumentumoknak az alaptörvénnyel való összehangolására. A megszabott határidő június 6-án jár le.

A legújabb módosítások értelmében ezután Vajdaság Kormánya kifejezés helyett a Tartományi Kormány elnevezés lesz használatban (és mégsem a Tartományi Végrehajtó Tanács elnevezés, mint ahogy azt a korábbi szövegtervezetben javasolták). A Tartományi Képviselőház továbbra is Vajdaság legmagasabb rangú szerve lesz, amely a szerb alkotmánnyal, a törvényekkel és a statútummal összhangban végzi dolgát.

A statútum szövegtervezete foglalkozik Vajdaság jövőbeli szimbólumaival is.

Ha a mai ülésen a Tartományi Képviselőházban a szövegtervezet elfogadásra kerül, ezt követően a köztársasági képviselőház tűzi napirendre. Végül pedig ismét a szerbiai alkotmánybíróság véleményezi.

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke újságíróknak nyilatkozva megjegyezte, hogy Vajdaság statútumának új javaslata nem csökkenti a tartomány autonómiáját. Szavai szerint a javaslat pénteken már a Szerbia Képviselőház képviselői kezében lesz.

– A statútum összhangba lett hozva az Alkotmánybíróság döntésével, de a javaslatok egyáltalán nem csökkentik a tartomány autonómiáját. Újvidék a tartomány adminisztratív központja, a vajdasági kormány pedig tartományi kormány lesz. Csupán a megnevezések változtak, az elvek megmaradtak – mondta Gojković, majd reményét fejezte ki, hogy a Tartományi Képviselőház ma elfogadja a javaslatot, és még aznap átküldi a Szerbiai Képviselőházba azt.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakciófőnöke szerint pártjuk nincs teljesen megelégedve a javaslattal.

– A VMSZ Vajdaság autonómiája mellett áll ki, és az alkotmánymódosítás során harcolni fogunk érte – mondta Pásztor. Véleménye szerint az a legfontosabb, hogy a kompromisszumok elfogadásával nemcsak Vajdaságban, hanem az egész országban sikerült megakadályozni a politikai válságot.

A Vajdasági Klub civil szervezet ugyanakkor arra kéri a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az új statútumot, annak elfogadása ugyanis Vajdaság autonómiájának halálát jelentené.

A Demokrata Párt a statútumjavaslattal kapcsolatban megelégedettségének adott hangot. Véleményük szerint a tartományi képviselőházban a javaslatot nagy többséggel fogadják majd el. Aleksandra Jerkov, a párt sajtószóvivője szerint a statútummal kapcsolatos megoldások keresésénél olyan konszenzust sikerült elérni, amilyent a szerbiai politikai életben még nem történt. Hozzátette, hogy minden bizonnyal egyeseknek nem megfelelő az új javaslat, de vajdasági kormány nem engedhette meg magának, hogy ne tartsa tiszteletben Szerbia alkotmányát.

Szerző (Forrás)
kz , dió, Magyar Szó
Többi hír