Ugrás a tartalomra

Lomnici Zoltán: a kárpótlási törvénnyel Szerbia távolodik Európától

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke tiltakozik az ellen, hogy Boris Tadić szerb elnök aláírta a "magyarság kollektív bűnösségének talaján álló kárpótlási törvényt". Hangsúlyozta, hogy az EMT mindenben egyetért a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) hétfő esti nyilatkozatával.

"Meggyőződésünk, hogy Szerbia hosszú távú érdekeivel ellentétesen cselekedett az államfő, amikor a dokumentumot aláírta - mondta Lomnici Zoltán kedden az MTI-nek nyilatkozva. - Hiszen ennek a jogszabálynak, mivel az ellentétes az európai joggal, nem lett volna szabad hatályba lépnie. Szerbia ezzel a törvénnyel távolabb került a deklarált céltól, az EU-tagságtól, és ebben óriási a felelőssége a köztársasági elnöknek."

Kifejtette: az EMT szolidáris a Vajdasági Magyar Szövetséggel, mindenben egyetért Pásztor István hétfő este kiadott nyilatkozatával, és minden segítséget meg kíván adni annak érdekében, hogy ezt az uniós joggal és az emberi jogok európai nyilatkozatával ellentétes jogszabályt mielőbb hatályon kívüli helyezzék.

"Meggyőződésünk, hogy az egyéni felelősség elvét semmibe vevő törvény több ponton sérti az alkotmányt, továbbá összeegyeztethetetlen az Európai Unió alapértékeivel" - hangsúlyozta a VMSZ, az október 6-án életbe lépő jogszabályt bírálva.

Lomnici szerint a strasbourgi székhelyű Európai Parlamentnek is foglalkoznia kell az üggyel, hiszen a vajdasági magyarok kollektív megbélyegzése sérti a Szerbia által vállalt európai elveket is.

Az EMT elnöke egy korábbi, MTI-nek adott nyilatkozatában fontosnak nevezte, hogy a magyar állam fellépése mellett az emberi jogokat védő civil szervezetek is véleményt formáljanak a kérdésről.

A szerb kárpótlási törvény úgy fogalmaz, hogy mindazokat, akik 1941 és 1945 között a megszálló erők tagjai voltak, vagy azok leszármazottai, kirekesztik a kárpótlásból.

"Ezzel gyakorlatilag az egész vajdasági magyarságot kirekesztették ennek a törvénynek a hatálya alól" - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára múlt keddi sajtótájékoztatóján. Egyben közölte, hogy bekérette Szerbia budapesti nagykövetét, és tájékoztatta a magyar kormány álláspontjáról.

A VMSZ elnöke múlt kedden levélben fordult Tadić elnökhöz arra kérve az államfőt, hogy tagadja meg a restitúciós törvény kihirdetését, és újratárgyalásra küldje vissza a szerb képviselőháznak.

MTI

Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről