Ugrás a tartalomra

Létszámnövekedés – 1600 magyar ajkú elsős

Több lesz a magyar elsős a vajdasági általános iskolákban a tavalyi évhez képest. Összesen 1600 magyar kisdiák ül be a padokba szeptember elsején.

Góli Zsuzsi már nagyon várja, hogy elkezdődjön az iskola. „Tanulni fogjuk a számokat és a betűket.” Édesanyja azt mondja, kislánya nem fél a változástól. Minden felkészítést megkapott, amire szüksége lehet. „Volt nyílt nap az iskolában, megismerkedtünk a tanító nénivel, ő azt is nagyon természetesen vette, nem volt megijedve, rögtön megkereste, hogy hol van a mellékhelyiség, hogy minden meglegyen, amire neki szüksége van. Úgyhogy ezen felül nagyon felkészíteni nem kell. Úgy gondolom, hogy majd amikor elkezdődik az iskola és szembesülünk a problémákkal, azt kell majd otthon megoldani.”

Az óvodákban az iskola előtt állókat meghatározott program szerint készítik fel a nagy napra. Írásra, olvasásra nem tanítják a gyerekeket. Másra fektetik a hangsúlyt. Péter Benedek Elizabetta, óvónő: „Mi fejlesztjük a beszédkészségüket, logikai-matematikai készségüket, ismerkednek zeneművészettel, képzőművészeti technikákkal.”

13 magyar elsőssel lesz több, az előző évhez képest Vajdaságban a 2015/2016-ös tanévben.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár szerint ez a növekedés nem kiugró, de elégedettek azzal a ténnyel, hogy nincs létszámcsökkenés. „Ez a 13-as szám szétoszlik a tagozatokra, az osztályokra. De ez nem ilyen egyszerű, van, ahol kevesebb a létszám, és van, ahol jelentősen, megfelelő mértékben magasabb. A lényeg az az, hogy az osztályok, tagozatok száma jelentősen nem változik. Tavaly 106 magyar elsős osztályunk volt, most pedig 106-108 magyar első osztályunk lesz.”

Szabadkán szeptembertől 1235 elsős ül az iskolapadba, közülük 342-en iratkoztak magyar osztályba. A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskolába szeptembertől hat kisdiák indul. A szülők úgy gondolják, ez a kis létszámú csoport gyermekeiknek csak a javát szolgálhatja.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír