Ugrás a tartalomra

„A leépítésnek kevésbé kellene érintenie a vajdasági magyar oktatást”

A tízezres szám túlméretezett, ami a tanügyi dolgozók elbocsátását illeti – erről beszélt Nyilas Mihály a magyar közmédia műsorában a Pannon RTV stúdiójából. A tartományi oktatási titkár szerint, ha figyelembe veszik azokat a különbségeket, amelyek régiónként változnak a szerbiai oktatást illetően, akkor a leépítésnek kevésbé kellene érintenie a vajdasági intézményeket.

Szerbia tavaly hitelt kért a Nemzetközi Valutaalaptól. Az IMF nyomására a kormány megszorító intézkedéseket fogadott el. Egyebek mellett csökkentették a nyugdíjakat és az állami dolgozók béreit is. Évi 400 millió eurót akartak megtakarítani.

Az intézkedések sztrájkhullámot indítottak el. Az egészségügyi és a szociális dolgozók is sztrájkkal fenyegettek a rendőrök és a tanárok után. A tanárok a múlt héten már harmadszor vonultak az utcára Belgrádban. A szerb oktatási tárcavezetőt a minisztériuma előtt vízzel is leöntötték.

Srđan Verbić a múlt héten azt nyilatkozta, hogy tízezer embert bocsátanak el az oktatásból. Az elbocsájtott tanárok végkielégítést kapnak majd.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, Szerbia és az IMF tárgyalásai alapján hat és fél százalékkal kell csökkenteni a közszférában dolgozók létszámát a 2013. decemberi helyzethez viszonyítva. „Ez a szám, ez a tízezres szám jóval nagyobb ettől. Nem látom okát annak, hogy a tanügyben nagyobb számban történjen a létszámleépítés, nagyobb százalékban, mint egyébként a közszférában.”

A tartományban egészen más az oktatási-hálózat állapota, mint szűkebb Szerbiában. Kimutatások szerint délen több mint 130 olyan általános iskola van, amelyben csak egy diák tanul. A vajdasági hálózat ennél ésszerűbb. „Az a hálózat, amely létezik, sokkal racionálisabb, ésszerűbb, mint különben a hálózat Szerbiában. Tehát, ha ezt figyelembe veszik, és én úgy gondolom, hogy ezt figyelembe kell venni, akkor kevésbé kell, hogy érintse a Vajdaságot és a vajdasági magyar oktatást a leépítés.”

Különösen érvényes ez a szórványra, ahol hiány van magyar pedagógusokból – mondta a tartományi oktatási titkár. Szerbiában a pedagógusok átlagbére havi 400 euró körül mozog.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks