Ugrás a tartalomra

Lakossági fórum a gazdák érdekeinek védelméért

A jelenleg érvényben lévő törvény a VMSZ megítélése szerint aránytalanul magas terheket ró a földművesekre, és nem veszi figyelembe a megművelt földterület nagyságát, ezért igazságtalan. A párt egy többsávos rendszer kidolgozásában érdekelt, amelyben a legalacsonyabb kategóriába tartozók mentesülnének a fizetési kötelezettség alól. Ennek érdekében egy parlamenti munkacsoport megalakulását is kezdeményezték. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, VMSZ: “Olyan irányban próbálunk törvénymódosítási indítványt benyújtani, melynek értelmében ez az összeg ez olyan irányban fog módosulni, amely arányos lesz a megművelt területtel, és arányos lesz a gazdaság erejével, azaz a bevételeivel.”

 

A VMSZ azt szeretné elérni, hogy a törvénymódosítás már idén ősszel parlamenti eljárásba kerüljön, tette hozzá az államtitkár. Napirenden van a földtörvény módosítása is. Erről már Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke beszélt, aki civilként vett részt a törvénymódosítás előkészítésében. Az egyik legjelentősebb változás, hogy az új törvény most először lehetőséget adna állami földek vásárlására is. Nagy Miklós, VASZ, elnök: “Az állam a saját tulajdonában levő földeknek egy részét értékesíteni fogja, de csak a regisztrált családi gazdaságok részére. Mégpedig olyan gazdaságok részére, amelyeknek nincs több földje, mint 30 hektár, tehát 30 hektárig terjedő földterülettel rendelkeznek saját tulajdonban, azok vásárolhatnának 20 hektár állami földet.”

A lakossági fórumon elhangzott, hogy egy új értékesítési lehetőség is nyílt a vajdasági termelők számára. Erről Ments András, a Vajdasági Termeltetési Beszerzési Értékesítési Társaság igazgatója beszélt. “Elsősorban itt ami eredményt elértünk, az a magyar állam által létrehozott Kereskedőház Zrt.-vel való megállapodás, ami azt jelenti, hogy a magyar állam alapított kereskedőházak a vajdasági terméket bevette a termékpalettájába, mint magyar termék. Ez azt jelenti, hogy a világon 29 ország kereskedőházába jelen lehet a vajdasági termék. Ezért szeretném kérni a vajdasági termelőket, illetve élelmiszerelőállítókat, hogy a VATEBET-en keresztül küldjék el a kínálatukat.”

Akiket érdekel ez a lehetőség, a vatebet@gmail.com e-mail címen érdeklődhetnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks