Ugrás a tartalomra

Küzdeni kell a tehetségekért

Két hónapig tartó munkagyakorlaton vehetnek részt az egyetemisták a tartományban – Tízéves sikeres együttműködés a tartományi szervek és az Újvidéki Egyetem között

Az Újvidéki Egyetem rektorátusán tegnap ünnepelték az egyetem és a tartományi szervek közötti sikeres együttműködés tízéves jubileumát. Egy évtizede már, hogy az egyetemisták két hónapig tartó munkagyakorlaton vehetnek részt az igazgatási szervekben, ennek köszönhetően lehetőségük nyílik arra, hogy megismerkedjenek a tartományi kormány és a képviselőház, valamint tartományi szervek működésével. A jubileumi ünnepségen elismerő okleveleket osztottak ki a munkacsoport hallgatóinak.

– Már hosszú évek óta kiváló az együttműködésünk a tartományi képviselőházzal és a tartományi kormánnyal, a hallgatóink ennek eredményeképp különféle munka jellegű gyakorlatokon vehetnek részt. Úgy véljük, hogy a fiataloknak az akadémiai tudás mellett muszáj gyakorlati tapasztalatokat szerezniük – fejtette ki dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, hogy az Újvidéki Egyetem és a tartományi szervek között tíz éve tart az építő jellegű együttműködés, amely egyrészt az egyetemen megszerzett tudás megszilárdítását jelenti. A tartományi házelnök rámutatott arra, hogy az állam az egyik legkomolyabb foglalkoztatója a fiataloknak.

– Véleményem szerint a közszférának küzdenie kellene azért, hogy a legtehetségesebb egyetemistáknak munkát tudjanak biztosítani. Rendkívül fontos, hogy erős egyetemünk legyen és az Újvidéki Egyetem – mutatott rá Pásztor.

Karen Wagner, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerbiai küldöttségének demokratikus fejlődéssel foglalkozó osztályának közigazgatási tanácsadója üdvözölte az egybegyűlteket, és gratulált a sikeres tízéves együttműködéshez. Wagner kiemelte, hogy a fiataloknak az egyetemen szerzett tudásukat nemcsak a közszférában, hanem a magánszektorban is kamatoztatniuk kell.

A tartomány és a helyi önkormányzatok az Újvidéki Egyetemmel karöltve a 2003/2004-es tanévtől kezdve munkacsoportokat hoznak létre, amelyekben az egyetemisták sikeresen munkagyakorlatokat hajtanak végre. Az EBESZ szakértői támogatása mellett az elmúlt tíz év alatt 371 újvidéki egyetemista és tartományi szervek 101 mentora vett részt a programban. A munkagyakorlatok sikerén felbuzdulva az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének támogatásával az együttműködést az önkormányzatokra is kiterjesztették. A 2010/2011-es tanév óta 78 újvidéki egyetemista vett részt a munkacsoportok munkájában. Az ünnepségen elismerő okleveleket osztottak ki azoknak az újvidéki egyetemistáknak, akik a 2012/2013-as tanévben a tartományi szervekben sikeresen elvégezték a hét hónapos munkagyakorlatot.

Szerző (Forrás)
VaM, Magyar Szó
Többi hír