Ugrás a tartalomra

A külhoni magyar felsősök éve: Foglalkozások a zentai Emlékiskolában

A magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága 2014 a külhoni magyar felsősök éve nevű programsorozatának vajdasági bemutatkozó körútja keretében ma délután a zentai Emlékiskolában tartottak műhelyfoglalkozásokat az intézmény hetedikes és nyolcadikos tanulói számára.

– A Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett 2014 – A külhoni magyar felsősök éve program a korábbi programjaink folytatása, amelyek keretében előbb az óvodásokkal, majd a kisiskolásokkal foglalkoztunk. Mindegyik programunk célja az, hogy meggyőzzük a külhoni magyar szülőket arról, hogy magyar tannyelvű oktatási intézménybe írassák be a gyermekeiket. Mindig nagyon sok programelemünk van, ugyanis arra törekszünk, hogy a gyermekeket, a szüleiket, a pedagógusokat, valamint a gyermekeket körülvevő közösségek más tagjait is megszólítsuk – magyarázta Hajnal Virág, a 2014 a külhoni magyar felsősök éve program programfelelőse, majd hozzátette: ma Zentán az OTP Fáy András Alapítvány trénereivel tréningeket tartottunk a gyerekeknek, akik pénzügyi-gazdasági foglalkozásokon vehettek részt, ugyanis a felsős diákok esetében nagy figyelmet szenteltünk annak, hogy a tudatosságra helyezzük a hangsúlyt. A programunknak a központi elemei a tehetséggondozás, a személyiségfejlesztés, a tudományok megszerettetése, a pályaorientáció és egyebek, de mindezek semmit sem érnek, ha a gyermekekben nem hintjük el annak fontosságát, hogy az életük tudatos tervezése által tudnak majd a későbbiekben sikeresek lenni.

A tréningek három órán át tartottak, amely idő alatt a trénerek kisebb csoportokban foglalkoztak a diákokkal, akik különböző interaktív játékokon keresztül kerülhettek közelebb a különféle közgazdaságtani és pénzügyi ismeretekhez. A diákok saját elmondásuk szerint nagyon élvezték a foglalkozásokat, amelyeken – ahogyan fogalmaztak – nagyon sok olyan ismeretet is szereztek, amelyeket a későbbiek folyamán is hasznosítani tudnak.

A 2014 a külhoni magyar felsősök éve program keretében eddig 27 helyszínen tartottak foglalkozásokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának illetékesei. A felvidéki, az erdélyi és a muravidéki körutakat követő vajdasági körút keretében hétfőn Palicsra és Szabadkára, ma Csókára és Zentára látogattak, holnap pedig Kishegyesen és Bezdánban tartanak majd foglalkozásokat a diákoknak.

H. G.

Többi hír