Ugrás a tartalomra

A köztársasági házelnök Belgrádban fogadta tartományi kollégáját

Vajdaság hatásköréről és pénzeléséről tárgyalt a tartományi képviselőház elnöke, Pásztor István és Maja Gojković, a szerbiai parlament elnöke. A találkozón szintén szót ejtettek a tartomány statútumának módosításáról, melyet az alkotmánybíróság döntése alapján június 6-áig kell elfogadnia a vajdasági és a szerbiai képviselőháznak.

A köztársasági parlament elnöke, Maja Gojković Belgrádban fogadta Pásztor Istvánt, a tartományi képviselőház elnökét. Találkozójuk folyamán szót ejtettek a két intézmény közötti együttműködésről és Vajdaság statútum-tervezetéről. „A holnapi nap folyamán befejezzük a tárgyalásokat és a statútum-tervezet kidolgozását.

Ez a tervezet a tartományi képviselőház napirendjére a jövő héten kerülhet. Az iratot azután a köztársasági parlament hagyja jóvá” – közölte Pásztor István házelnök.

Pásztor István elmondta, a megbeszélés szerint előbb a tartományi képviselőház, majd a szerbiai parlament június 6-áig elfogadhatja Vajdaság új statútumát. A köztársaság hatáskörébe tartozó, Vajdaság számára kiemelten fontos törvények is szóba kerültek. „Beszéltünk azokról a tevékenységekről, amelyek megelőzik azon szabályozások meghozatalát, amelyek jelentősek a tartomány működése szempontjából. Ezek, mindenekelőtt a pénzelésre vonatkozó törvény, valamint a hatásköröket szabályozó törvény.”

A házelnök véleménye szerint ezek a törvények már az idei évben a köztársasági parlament elé kerülhetnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV, Kép:Blic
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát