Ugrás a tartalomra

Község helyett város lehet Versec, Nagykikinda és Pirot

Község helyett város lehet Versec, Nagykikinda és Pirot, amennyiben a szerbiai képviselőház elfogadja a területtervezési törvény módosítását. A 2007-ben elfogadott törvény szerint Szerbiában 24 város van, ebből öt Vajdaságban – Újvidék, Szabadka, Zombor, Nagybecskerek és Pancsova -, a többi község.

Város státuszt ugyanis csak azok a helyek kaphatnak, amely gazdasági, adminisztrációs, földrajzi és kulturális központnak számítanak, lakosságának száma pedig a hozzá tartozó településekkel együtt, meghaladja a százezret. Ha Versec, Nagykikinda és Pirot is város lesz, több befektetésre és nagyobb gazdasági fejlődésre számíthat a törvényt benyújtó Szerb Haladó Párt-i képviselő szerint. Branislav Blažić azt mondta, 2016-ban jelentős mennyiségű befektetésre kell számítani, ezért kell sürgősen elfogadni a javaslatot. A területtervezési törvény módosításairól szóló parlamenti vitában Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője Muzslya önállósítását kezdeményezte. A 8 ezer lakosú település jelenleg Nagybecskerek város része.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője: „Mivel ezen törvény módosításairól beszéltünk, technikailag mi nem tudtunk módosítási indítványt benyújtani konkrétan erre a részre. Csak azokra az említett községekre, illetve városokra lehetett volna, Nagybecskerek nincs közöttük. De ez egy jó példa volt arra, hogy egy olyan törvény, ami fontos és 2007. óta nem módosult, most ennek a törvénynek a módosításai napirendi pontra kerültek. Képviselő indítványként annak a reménynek adtunk hangot, hogy talán a közeljövőben más kérdések is módosulhatnak, például Muzslya helyzete.”

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben