Ugrás a tartalomra

Közösségünk jövőjét építik

Kitüntető figyelmet érdemelnek az itthon tanuló egyetemi hallgatók – Pénteken 310 egyetemista írhatta alá az MNT ösztöndíjszerződését

Egy új minőséget képviselnek azok a hallgatók, akik középiskolai tanulmányaik befejeztével az egyetemi, főiskolai padokba ülnek, s folytatják a tudásszerzést – mondta el beszédében Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője azon az újvidéki, az Európa Kollégiumban megszervezett ünnepségen, melyen a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja keretében 310 új hallgató köthetett szerződést. A program ezúttal is a magyar kormány és az említett államtitkárság, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően valósulhatott meg. Az idén még újabb 112 hallgató részesülhet támogatásban az ösztöndíjpályázat második körében, melynek éppen pénteken járt le a jelentkezési határideje, valamint a Várady kiválósági ösztöndíjból.

Az újvidéki rendezvényen elsőéves hallgatók és a segítésükkel megbízott – demonstrátori ösztöndíjban részesített – felsőbb éves hallgatók írhatták alá az új támogatási szerződéseket. Az elsőévesekhez szólva a magyar politikus úgy fogalmazott, tanulmányaikat immár egy újfajta motiváció vezeti, nem a szülői elégedettség vagy a jutalom az, ami miatt a folytatás mellett döntöttek, hanem felismerték, hogy a saját jövőjüket alakíthatják, s léteznek olyan területek, melyeken alkalmasnak tartják magukat arra, hogy a közösséget előbbre segítsék. Ez nem más mint a személyes felelősség felismerése – tette hozzá. A magyar kormány célja a munkaalapú gazdaság és a tudásalapú társadalom megteremtése – húzta alá Pirityiné Szabó Judit.

Az eseményen jelen voltak a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Vajdasági Magyar Szövetség, felsőoktatási intézmények és a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői is. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy kitüntetett figyelemben kell részesíteni mindazokat a fiatalokat, akik az itthon tanulás mellett döntenek, megküzdve a szerb nyelven folyó felsőoktatás nehézségeivel is. Ismertette: ezúttal 248 elsőéves és 62 demonstrátori hallgatóval írtak alá szerződést, a legtöbben most is Szabadkáról, Óbecséről és Topolyáról pályáztak. A szórványt is el tudta azonban most már érni az ösztöndíjprogram, így verbászi, verseci és palánkai hallgatók is szerepelnek az ösztöndíjazottak névsorában. Emlékeztetett, hogy az ösztöndíjpályázat második fordulója mellett az Európa Kollégium férőhelyeinek a betöltésére kiírt pályázat határideje is éppen ezen a pénteki napon járt le. Az ünnepi műsort László Roland KMV-győztes szavaló versmondása és Matisa Petra Leona előadóművész, korábbi ösztöndíjas dzsesszelőadása gazdagította.

A hallgatókkal folytatott beszélgetésünk során az ürményházi Szabó Jánostól megtudtuk, hogy az Újvidéki Egyetem Technológiai Karát választotta, szeretné ugyanis a későbbiekben folytatni a már meglévő családi vállalkozást, húsfeldolgozó-ipari tevékenységgel foglalkozna. Mint mondta, kiváló esélynek tartja az MNT ösztöndíjpályázatát, s mivel az a véleménye, hogy ki kell használni a rendelkezésre álló lehetőségeket, nem habozott, maga is pályázott. Jól fog jönni a segítség, mondta, s arról számolt be, szeretné a tanulmányait idejében elvégezni, és munkába állni a családi cégben.

Az újvidéki Tóth Klaudia az Orvostudományi Karra iratkozott be, az egészségügyi ápolás szakon tanul. Nem sokat kellett gondolkodnia a pályaválasztáson, már a középiskolába iratkozáskor eldőlt, hogy ez lesz a megfelelő irány. Mint hozzátette, szeretne segíteni az embereknek, s ezt a foglalkozást megfelelőnek találta erre a célra. Az ösztöndíj nagy segítséget nyújt abban, hogy megvegye a szükséges  szakirodalmat, és könnyebben meg tudja oldani a tanulmányok során felmerülő számos egyéb költség fedezését.

Az idén – mint arra Jerasz Anikó is felhívta a figyelmet – a szórványban élő fiatalok is támogatáshoz jutottak. A verbászi Nemanja Nikolić Nagybecskereken tanul tovább, a Műszaki Szakfőiskolára iratkozott be. Kúlán végezte el az elektrotechnikai szakközépiskolát. Most Nagybecskerekre költözik, és az ösztöndíj hatalmas segítséget jelent majd nemcsak a tanköltségek, hanem az ott lakás kiadásainak a fedezésében is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks