Ugrás a tartalomra

A közjegyzőkre vonatkozó törvény módosítása a képviselők előtt

Véget érhet az ügyvédek sztrájkja, ha a szerbiai parlament elfogadja a követeléseikkel kapcsolatos törvénymódosításokat. Ma kezdődött a vita a módosítási javaslatokról, amelyek már figyelembe veszik az ügyvédek érdekeit is.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter: „Ezeknek a törvényeknek a meghozatala nagyon fontos, mert az ügyvédek munkabeszüntetésének megszakítását eredményezi.”

A szerbiai parlament elé került egy sor olyan fontos törvénymódosítás, amelyek elfogadásától függ az ügyvédek sztrájkjának vége. Nikola Selaković igazságügyi miniszter ismertette a képviselőkkel a közjegyzőségről szóló törvény, a családjogi és az örökösödési törvény, a nem peres eljárásról szóló törvény és még néhány másik fontos jogszabály módosítási javaslatát. Tavaly év végén hozták létre azt a szakmai munkacsoportot, amely az ügyvédek érdekeit és követeléseit is figyelembe véve kidolgozta a törvénymódosítási javaslatokat. A munkában az Igazságügyi Minisztérium és az Ügyvédi Kamara képviselői vettek részt.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter: „A kormány, amelynek tagja vagyok, a párt, amelyhez tartozom ilyen módon megmutatta, hogy teljes demokratikus kapacitással bír. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a megoldásig kizárólag megbeszélések és egyeztetések által jussunk el. A megoldás szakmai alapokon nyugszik és a lehetőségekhez mérten kielégít minden érdeket, legfőképpen a polgárok és a jogbiztonság érdekeit.”

A Szerbiai Szocialista Párt jelezte, hogy képviselőik támogatni fogják a törvénymódosításokat. Neđo Jovanović köztársasági parlamenti képviselő: „Az egyetlen és alapvető célja mindegyik törvénynek a polgárok érdekeinek kielégítése. Ezekkel a törvényekkel éppen ezt érik el. Azt, hogy a polgárok az alkotmányos jogaikat, a bírósághoz való hozzáférés jogát, az igazságszolgáltatáshoz és a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát megvalósíthassák. Ezzel a felhatalmazottaik visszatérhetnek a tárgyalótermekbe.”

Az igazságszolgáltatás normális működését sürgeti a Szociáldemokrata Párt is, bár hiányolja a módosításokkal kapcsolatos széleskörű egyeztetést. Marko Đurišić köztársasági parlamenti frakcióvezető: „A módosításokat most is, mint az előző két alkalommal ebben az évben, sürgősségi eljárással hozzák meg anélkül, hogy ezekről közvitát szerveznének, anélkül, hogy meghallgatnák a szakértői véleményeket. Egyedül a remény marad nekünk, hogy a javasolt megoldások azok, amelyekben az ügyvédek képviselőivel megegyeztek, és amikor megszavazzák őket, véget ér a sztrájk és helyre áll az igazságszolgáltatás Szerbiában.”

Az ellenzéki Demokrata Párt az igazságügyi minisztert okolja a kialakult helyzetért. Borislav Stefanović köztársasági parlamenti frakcióvezető: „Nyilvánosan le kell mondania, el kell mennie, mert megengedte, hogy a szerb igazságszolgáltatás négy hónapig megbénuljon az önfejűsége miatt. A törvények meghozatalával igazolódik, hogy az ügyvédek győztek, ő pedig veszített. Az, ami mellett kitartott, nem vált be, most pedig amellett áll ki, amit mi és mások az ellenzékből korábban mondtunk, hogy ez nem működhet így, nem alkalmazható így.”

Ha az ügyvédeket érintő törvénymódosításokat megszavazza a parlament, a négyhónapos munkabeszüntetésnek vége lesz. A képviselők a szóban forgó törvényekről várhatóan szerdán vagy csütörtökön döntenek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát