Ugrás a tartalomra

Korsós Tamás: Békében ünneplünk a jövőt meghatározó napok elé nézve

Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc 166. évfordulójának előestéjén ünnepi fogadást adott Korsós Tamás főkonzul

Az 1848-as magyar forradalomban és szabadságharcban megteremtették a békés építkezés lehetőségét. Most, 166 évvel később március idusán békében ünneplünk, mégis a jövőt meghatározó napok elé nézünk – hívta fel a figyelmet az előttünk álló választások fontosságára Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc ünnepén szervezett fogadásán a palicsi Vigadó épületében.

„Napirenden van az elvégzett munka számbavétele és a döntés a jövőről. A magyar alaptörvény szerint Magyarország felelősséget visel minden magyarért, bárhol is éljen a világban. Büszkén mondhatom, hogy a szabadkai főkonzulátus is hozzájárult a magyar kormányzat történelmi értékű nemzetpolitikai eredményeihez” – jelentette ki Korsós Tamás, s megjegyezte, a kettős állampolgársággal kapcsolatos ügyintézést továbbra is egyre nagyobb érdeklődés övezi.

Csak a főkonzulátuson tavaly 64 ezer kérelmet vettek át, az idén pedig már több mint 6500-at, ugyanakkor tevékenységük kiegészült a választásokra való felkészüléssel – magyarázta. A főkonzul becslése szerint 40 ezer vagy annál több vajdasági magyar kettős állampolgár jelentkezett az elkövetkező magyarországi választásokra, majd arra buzdított minden választásra jogosult polgárt, hogy éljen a választásra való jogaival itthon és otthon is, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Tanács hatásköreivel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés különböző dimenzióiról is szólt.

„Az ország teljes reformja várható, ez a feltétele Szerbia uniós közeledésének, ebből nem maradhat ki a magyar érdekek érvényesítése. A délvidéki magyarságnak érdekében áll egyes területeken a folyamatosság, de meg kell jeleníteni új elemeket is” – mondta Korsós.

„Mi más járulhat hozzá a célok teljesüléséhez, mint a délvidéki magyar közösség kiállása a közelgő választásokon? Az aktív részvétel, és voksolás arra az erőre, amelynek van esélye a hatékonyságra és az eredményes politizálásra a délvidéki magyar közösség érdekeiért, amely az anyaország szilárd támogatásával képes megnyerni a többségi nemzet képviselőinek együttműködését is a lépésről lépésre megvalósítható programjaihoz, és nem valamiféle délibáb kergetését tűzi zászlajára.

Mindenki ismeri a választás lényegét. Van előtte és lesz utána, és közben a felelősségteljes pillanat, a voksolás. 166 évvel ezelőtt bátor ifjak megmutatták, mit kívánt a magyar nemzet. Most rajtunk a sor, hogy megmutassuk itthon és otthon egyaránt, mit választ a magyar nemzet. Rajtunk múlik.”

Korsós Tamás tolmácsolta Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök ünnepi üzenetét is, amelyben Orbán felhívja a figyelmet arra, hogy a most létrejövő magyar országgyűlés hivatalosan is nemzeti parlament lesz, a magyar nemzet egészét fogja képviselni.

„Magyarország most azt kéri Önöktől, hogy éljenek a választás jogával és lehetőségével. Rég voltunk ilyen közel ahhoz, hogy erős országunk és erős nemzetünk legyen, mint most. Megdolgoztunk, megküzdöttünk érte. Kérem ne feledjék, magyarnak lenni egyet jelent a bátorsággal. Legyünk hát bátrak, mint a 48-as magyarok voltak, és mutassuk meg a magyar nemzet erejét, egységét” – idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavait az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából szervezett fogadásán Korsós Tamás.

Az ünnepi fogadáson Korsós Tamás átadta a Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket – mint fogalmazott – gyönyörű életutat bejárt vajdasági kiváló embereknek.

Huszár Elvira karnagyot és Varnyú Ilona nyugalmazott tanárnőt a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével, Hulló Istvánt, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatóját pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Rizsányi Attila
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát