Ugrás a tartalomra

A kivégzett ártatlan magyarokra emlékeztek Martonoson

Martonoson idén is mindenszentek napján emlékeztek a 71 évvel ezelőtt, 1944. november 24-én ártatlanul kivégzett 24 falubeli magyar áldozatra.

A martonosi esemény Savelin Zoltán helyi katolikus plébános egyházi szertartásával és az emlékhely megáldásával kezdődött, majd Forró Lajos mondott beszédet. A történész, akinek nagyapja a martonosi áldozatok között van, a még mindig a töltés melletti tömegsírban nyugvó martonosi magyarok mielőbbi exhumálását és tisztességes újratemetését sürgette, akiket a szerb állam már szinte kivétel nélkül rehabilitált a háborús bűnök terhe alól. „Össze fogjuk gyűjteni azokat a papírokat, azokat az iratokat, amelyek segíthetnek minket ebben és el fogjuk indítani a folyamatot. Nem tudom, hogy ez sikerül-e, nem tudom, hogy ezt át tudjuk-e vinni.”

Az emléktáblán ott áll Horváth Gergely nagyapjának a neve is. Noha a helyi közösség tanácsának elnöke csak szülei elbeszéléséből tud a történtekről, mint hozzátartozó, teljes mértékben támogatja az áldozatok tisztességes újratemetésére indított kezdeményezést. „Szívszorító dolog az egész, hogy egy üres sírt koszorúz itt a falu. Sajnos még mindig nem lehetett feltárni, hogy a csontokat ide behozzák a hozzátartozók. Forró Lajossal, a másik unokával azon vagyunk, hogy ezt idővel megcsináljuk és behozzuk, hogy az embereknek megadjuk a kegyeletet.”

Martonoson 1944. november 24-én 24 ártatlan magyar végeztek ki.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP