Ugrás a tartalomra

Kishegyesen a Hegyesi Csata emlékművénél hajtottak főt a forradalomra emlékezve

Márciusi elődeink a mi nyelvünkön beszéltek. A forradalmi ifjak és a pesti polgárok követeléseit minden utánuk jövő nemzedék pontosan értette és ez az ünnep már velünk marad örökre – mondta Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja szombat délután Kishegyesen. Az egybegyűltek hagyományosan a Hegyesi Csata emlékművénél hajtottak főt a forradalomra emlékezve.

A megemlékezésen Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét Harasztia László, Magyarország belgrádi nagykövetségének attaséja olvasta fel. „Európa számos városát érte el a forradalom vihara, de csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze. Nem hunyt ki, mert egy egész nemzet gyűlt a tűz köré, hogy éltesse és táplálja.”

Számos párhuzam sejlik fel a 19. század dereka, a forradalmi napok, a másfél évig tartó szabadságharc, valamint napjaink között – mondta beszédében Józsa László, a VMSZ elnökségi tagja. „A társadalmat nyomorító, szenvedéseket okozó és a fejlődést akadályozó rendszerek hosszú távon vesztesei a történelemnek. A történelmet vizsgálva bizonyságot szerezhetünk ugyanakkor arról is, hogy bő másfél évszázaddal ezelőtt csakúgy mint ma elsősorban saját erőnkre kell támaszkodnunk. Akkor, amikor jövőnket tervezzük és építjük.”

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte a megemlékezést a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének közreműködésével. Linka B. Gabriella szervező. „Az 1848-49-es emlékhelyünket méltóvá akarjuk tenni ahhoz a csatához, ami itt Kishegyes környékén lezajlott, hagyománytiszteletből és nemzetünk iránti tiszteletből ez a kötelességünk, hogy évente itt legyünk és ehhez méltó műsort állítsunk össze.”

Az ünnepség végén megkoszorúzták a magyarok szempontjából utolsó győztes ütközet helyszínén emelt szobrot, a hegyesi csata emlékművét.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír