You are here

278 millió dinárral támogatja idén a tartományi kormány a kisebbségi nyelven megjelenő nyomtatott sajtótermékeket. A támogatásról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá a nyertes pályázókkal.

A támogatást 9 kisebbségi lapkiadónak ítélték oda, akik összesen 22 lapot jelentetnek meg Vajdaságban.

A tartományi költségvetésből idén 94 millió dinárt irányoztak elő a Magyar Szó Lapkiadó Kft. működésének támogatására. Ökrész Rozália, igazgató, Magyar Szó Lapkiadó Kft.: „A napilap és a mellékletei, valamint a gyermeksajtó kiadására fordítjuk, ugyanis ez a támogatás eléri a szerkesztőség bevételeinek több, mint 50 százalékát.”

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 27 millió dináros támogatásban részesült. László Edit, igazgató, Hét Nap: „Alaptevékenységre fordítjuk. Elsősorban a nyomdaköltség, a szerkesztőségi költségek, a bérek kifizetése, rezsiköltség. Azokra az alapokra, amelyek a mindennapi élethez és munkához szükségesek.”

A horvát nyelven megjelenő Hrvatska Riječ nevű hetilap megjelentetését 34 millió dinárral támogatja a tartományi kormány. Ivan Ušumović, igazgató, Hrvatska Riječ: „Számunkra nagyon fontos, hogy létezik ez az állandó támogatás, mert a saját bevételeink igen alacsonyak, körülbelül nyolc százalékát teszik ki annak, amennyire szükségünk lenne a működéshez.”

A támogatásokról szóló szerződéseket Igor Mirović adta át a nyertes pályázóknak. A tartományi kormány elnöke kiemelte, idén 5 százalékkal növelték a támogatások összegét, és a jövőben várhatóan még ennél is több támogatásra számíthatnak a kisebbségi nyomtatott sajtó képviselői: „Ahogy múlik az idő, meg fogjuk mutatni a gyakorlatban, és remélem, már jövőre is sikerül megvalósítani, hogy még 5-10 százalékkal növeljük a támogatások összegét erre a célra, és így teljesítjük majd a feladatot, és visszatérhetünk egy bőséges finanszírozási szintre. A következő években pedig az önökkel folytatandó párbeszédek által is tudjuk majd közösen fejleszteni ezt a rendszert.”

A kisebbségi sajtók minden vajdasági ember értékeit képviselik – szögezte le Igor Mirović. Ezért a tartományi kormány egyik legfontosabb feladatának tartja a támogatásukat – tette hozzá.

 

Szerző: 
Pannon RTV