Ugrás a tartalomra

Kezdődik az iratkozás az általános iskolákba

Mától iratkozhatnak be a gyerekek az általános iskola első osztályába, a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 68 500 elsős lesz, ami 2500-zal kevesebb, mint tavaly.

Ljubiša Antonijević, az oktatási miniszter segédje elmondta, azok a gyerekek indulnak idén iskolába, akik 2007. március 1-je és 2008 februárjának vége között születtek.

A beiratkozás május végéig tart, illetve az új iskolaév kezdetéig, különösen azoknak a szülőknek van erre lehetőségük, akik költözés miatt nem íratták be gyereküket, vagy a veszélyeztetett csoportba tartozó gyerekeknek, akiknek állandó lakhelyük nincs, mondta Antonijević a Tanjugnak.

Újdonság, hogy a szülők vagy a gyámok kivételesen jóváhagyhatják a gyerek első osztályba iratkozásának elhalasztását, ha a gyerek mondjuk pszichofizikai fejlődése miatt nem érett még az iskolára, hangsúlyozta.

A szülőknek ebben az esetben ki kell kérniük egy pedagógusból, pszichológusból és gyerekorvosból álló bizottság véleményét, valamint egy tárcaközi bizottságét is.

Első osztályba a 6,5-7,5 év közötti gyerekek iratkoznak. Az iratkozáshoz szükség van anyakönyvi kivonatra, a lakhelyről szóló igazolásra, orvosi vizsgálatra, és arról szóló igazolásra, hogy a gyerek részt vett az iskoláskor előtti programon.

A veszélyeztetett csoportba tartozó gyerekek beiratkozhatnak a szülők lakhelyéről szóló igazolás és a szükséges dokumentáció nélkül, mondta Antonijević, s hangsúlyozta, idén is elsőtől negyedik osztályig elérhetőek az ingyenes tankönyvek.

„Jelenleg nincs lehetőségünk kibővíteni ezt a programot ötödik osztályig” – mondta, s hozzátette, az oktatási minisztérium legaktuálisabb munkái jelenleg a záróvizsga lefolytatása és az ingyenes tankönyvek.

Arra számít, hogy a szerb kormányt gyorsabban megalakítják, mint a korábbi években, mert a kormánynak kell kimondania a végszót az ingyenes tankönyvek projektjével kapcsolatban.

Az iskolába induló gyerekeket teszteli az iskolai pszichológus és pedagógus, és szisztematikus vizsgálaton kell részt venniük a gyerekorvosnál, a fül-, orr-, gégésznél, a szemorvosnál és a logopédusnál.

A motorikus és hallászavarokkal küzdő gyerekek számára az iskolák egyéni oktatási programot biztosítanak. Arra is van lehetőség, hogy a gyerek előbb, 6-6,5 éves kora között induljon iskolába, de csak akkor, ha ellenőrizték, hogy érett az iskolára.

Ugyanígy, ha a gyerek betegség vagy egyéb okok miatt nem iratkozott be első osztályba, és elmúlt 7,5 éves, beiratkozhat elsőbe, vagy a megfelelő osztályba, miután ellenőrizték tudását.

Az iskola köteles minden gyereket felvenni a hozzá tartozó területről, de a szülők kérésére, az iskola lehetőségeivel összhangban a gyerek olyan iskolába is járhat, amelyhez nem tartozik területileg.

Szerbia rossz demográfiai helyzetét az is mutatja, hogy 2002-ben több mint 84 ezer elsős volt, 2009-ben viszont már kevesebb mint 72 ezer.

2002 és 2010 között 15,5 százalékkal kevesebb általános iskolás iratkozott be, 7,86 százalékkal kevesebb középiskolás, s ebben a periódusban a tagozatok száma is csökkent kilenc százalékkal.

A belgrádi iskolákba tavaly körülbelül 16 ezer elsős iratkozott be. Az intézményekben egyre kevesebb a gyerek, ezért az iskolák reklámkampányba kezdtek, nyílt napokat tartanak, ellátogatnak az óvodákba, hogy minél több gyereket bevonzzanak, hogy ne kelljen csökkenteniük a tagozatok számát, és hogy a tanárok sem váljanak munkaerő-felesleggé.

A törvény alapján a szülőnek vagy a gyámnak 5-25 ezer dináros büntetést kell fizetnie, ha nem íratja be a gyereket az iskolába, írja a Tanjug.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír