Ugrás a tartalomra

A képviselők az új kormányról szavaznak

Aleksandar Vučić, a haladók vezetője, leendő miniszterelnök 70 oldalas, részletes expozéját ismerteti a képviselőházban. Az expozé a kormány négyéves mandátumára vonatkozó terveket és intézkedéseket tartalmazza. Szólt a gazdasági reformokról, a magánszektor fejlesztéséről és a költségvetési fegyelemről. A parlament akár július 15-ig elfogadhatja a megszorító intézkedéseket.

„Változtatnunk kell a munkához való viszonyunkon is. Amikor Bill Gates-t megkérdezték, hogyan sikerült meggazdagodnia, azt mondta, sokat kell dolgozni, és kevés szükségletünk kell, hogy legyen. Meg kell tanulnunk áldozatokat hozni és lemondani dolgokról. De hogyan segített rajtam ez az életfilozófia? Úgy, hogy a foglalkoztatottaimat is sikerült meggyőznöm róla. Nálunk, sajnos, a közszférában a munkaidő 2-2,5 óra, a magánszektorban pedig 5,5 óra. Ilyen munkafegyelemmel nem érhetünk el sokat. A munkamorálunk nem igazán magas szintű” – emelte ki Aleksandar Vučić.

2014. április 27., vasárnap, 12:00

A parlament ma választja meg Szerbia új kormányát. Maja Gojković házelnök 11 órakor nyitotta meg a rendkívüli ülést, amelynek ez az egyetlen napirendi pontja. Aleksandar Vučić, a haladók vezetője, leendő miniszterelnök most ismerteti részletes, 70 oldalas expozéját. Ez a kormány négyéves mandátumára vonatkozó terveket és intézkedéseket tartalmazza. Az új kabinet tagjai, megválasztásukat követően leteszik az esküt.

Az új szerb kormánynak 19 tagja lesz: 16 minisztériummal, két tárca nélküli miniszterrel, valamint a kormányfővel, Aleksandar Vučićtyal.

A kormány első alelnöke a szocialisták elnöke, Ivica Dačić, aki külügyminiszter lesz. Mellette a kormányban még hárman töltenek be alelnöki helyet. Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt alelnöke, a közlekedésügyi, infrastrukturális és építésügyi miniszter. Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke és Kori Udovički államigazgatási és önkormányzati miniszter.

A belügyminiszter Nebojša Stefanović korábbi házelnök lesz. Pénzügyminiszter marad Lazar Krstić, igazságügy-miniszter Nikola Selaković, művelődési és tájékoztatási miniszter Ivan Tasovac, ifjúsági és sportminiszter pedig Vanja Udovičić.

A gazdasági tárcát Dušan Vujović vezeti. A védelmit Bratislav Gašić, az egészségügyit Zlatibor Lončar. Az oktatási és tudományügyi miniszter a pártonkívüli Srđan Verbić lesz.

A Szocialista Pártból Aleksandar Antić a bányászati és energiaügyi miniszteri, valamint Snežana Bogosavljević Bošković a mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszteri posztot töltik be.

Munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter lesz Aleksandar Vulin.

A kormánynak két tárca nélküli minisztere lesz. Az eurointegrációért Jadranka Joksimović felel, Velimir Ilić pedig a korridorokért.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben