Ugrás a tartalomra

Kedden szavaznak a jelzálogtörvény módosításáról

A parlament elé került a jelzálogtörvény módosítási javaslata. A képviselők azt várják, 10 év után végre lényegbevágó változás is bekövetkezhet a hitelezők és adósok esetében is.

Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője közgazdászként és volt bankárként elemezte ezt a meglévő törvényt. Szerinte Szerbiában kevés az olyan ember, akinek ne lenne hitele. A jelzálogot a hitel megfelelő ellenértékeként, illetve biztosítékként szoktak tenni a hitelezők az ingatlanra. Pék elmondta, az eddigi gyakorlatban szinte lehetetlen volt az ilyen jelzálog alapú biztosítékokat megfizettetni, főleg ha az ingatlaneladás peren kívül történt.

A módosítási javaslat jóváhagyásával a képviselő szerint növekedne a jogi és gazdasági biztonság, a hitelezők helyzetét is javítaná, de az adósokat is védelembe venné. Magáról a törvénymódosításról várhatóan kedden szavaznak a köztársasági parlamenti képviselők. Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő:  „Az egyik legnagyobb probléma az volt az eddigi gyakorlatban, hogyha sikerült is megfizettetni az adósságot, akkor aki megvásárolta az ingatlant eladás útján, akkor az ingatlan lapon sajnos tovább húzta magával a meglévő hitelezőknek az igényeit. Ezt most egy tollvonással megszüntetik, egy új, tiszta lappal indul az új tulajdonos, aki így vásárolja meg az ingatlant.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP