Ugrás a tartalomra

Kánaán helyett fájdalmas reformok

Az új kormány április 25-éig megalakul, s legfeljebb 19 minisztere lesz – ígéri Aleksandar Vučić

Komoly feladatok előtt áll Szerbia új kormánya: drasztikus megtakarítások várnak a közszférára, ugyanakkor hozzá kell látni a magánszektor agresszív fejlesztéséhez – értékelte Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke a párt szombati elnökségi ülését követően, melyen a kormányalakítás részleteit vitatták meg. Az új kormány április 25-éig megalakul, s legfeljebb 19 minisztere lesz – ígérte meg a pártelnök a sajtónak adott nyilatkozatában.

A feladatok közül a közszféra reformját tartja a legfontosabbnak, melyhez, mint mondta, megszerezte a párt elnökségének támogatását, de a reform végrehajtásához szüksége lesz a polgárok támogatására is. Mindez az jelenti, közölte, hogy a jövő generációi számára kedvező politikát kívánnak folytatni, ami ugyanakkor egyáltalán nem tesz majd jót a párt népszerűségének.

A tervek szerint június végéig a képviselőháznak el kell fogadnia minden fontosabb reformtörvényt: a munkatörvényt, a csődeljárásról, biztosításról, építésről szóló jogszabályokat, létre kell hoznia az ügyintézéseket leegyszerűsítő gyors válaszok irodáját, s meg kell hozni további tizenhárom törvényt az igazságszolgáltatás kérdéskörében. Az említett törvények elfogadása képezi a strukturális reformok első részét. A második fejezetben az átalakítás folyamatában lévő vállalatok helyzetének rendezése kerül sorra Vučić tervei szerint, és ez annyit jelent, hogy beruházókat vonnak majd be mindenütt, ahol arra egyetlen lehetőség kínálkozik. A strukturális reformok harmadik rétegét a közvállalatokkal szembeni állami politika teljes módosítása képezi majd a leendő kormányfő elképzelése alapján. Véleményének adott hangot, hogy ennek kapcsán történnek majd a legnagyobb változások.

Magánosítani fognak minden olyan vállalatot, melyről bebizonyosodik, hogy vezetősége képtelen eredményeket felmutatni. Drasztikusan csökkenteni fogják a foglalkoztatottak számát annak érdekében, hogy egy egészségesebb gazdaságot teremtsenek, mely megalapozza gyerekeink jövőjét – értékelte a haladók vezetője.

Kiemelte, hogy a választási kampány során közölt ígéretek teljesítése nem a Kánaánt jelenti, hanem nehéz és fájdalmas reformok végrehajtását. Hatalmas megtakarításokat kell eszközölni a költségvetés terén – húzta alá. Változtatni kell az eddigi szokásokon, melyekkel összhangban kizárólag napidíjakra a közvállalatok mintegy negyvenmillió eurót költöttek el. Semmi sem marad a régiben – hangsúlyozta Vučić.

A fejlett országokéhoz hasonló rendszer felállítását helyezte kilátásba: ausztriai és németországi példát követ majd az ország, mert ezekben a rendszerekben nincs helye csodának, csupán rendnek és fegyelemnek. Hangsúlyozta, hogy az új kormány elszántan dolgozik majd a magánszektor erősítésén, s a munkanélküli fiatalok foglalkoztatása, a jelenleg megbízatási szerződéssel rendelkezők állandó munkaviszonyba történő felvétele csak a célok egy részét képezik. A közszféra foglalkoztatottjainak jelentős részét át kell irányítani a magánszektorba, mert ez utóbbi tartja el az előbbit, és nem fordítva – állapította meg.

Az SZHP elnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy továbbra is részt vesz a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben, de nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azon feltételezés kapcsán, hogy az új Koszovó-határozat elfogadása lesz-e a képviselőház első fontos feladata.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt