Ugrás a tartalomra

Júliustól szorul a szíj

A közszféra fizetéseinek csökkentése, leépítések az állami intézményekben, a napidíjak és a utazási költségek drasztikus megnyirbálása a szerb kormány megszorítási intézkedéseinek júliustól várható rendelkezései. Szerbiának az elkövetkező négy évben mintegy 170 milliárd dinárt kell megtakarítania, ebből több mint 100 milliárdot 2014-ben és 2015-ben. Jobb életre csak 2016. második felétől számíthatunk.

Aleksandar Vučić miniszterelnök már a megválasztása utáni expozéban előrejelezte, hogy nehéz év vár a szerbiai dolgozókra. A közszféra fizetéseinek a csökkentése a kormány egyik legfontosabb megszorító intézkedése. „Csökkenteni fogjuk a közszféra fizetéseit 10 százalékkal. A bérek a jelenlegi pénzügyi szabályok értelmében fognak majd növekedni az idei év végétől. Ezzel párhuzamosan eltöröljük a szolidáris adót, amely egy rövidtávú szükséges intézkedés. 2016 végén az egészséges gazdaságban a fizetések a közszférában magasabbak lesznek, mint ma.”

A kormányfő július 1-től a munkahelyek ésszerűsítését is kilátásba helyezte, ami Kori Udovički kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter feladata lesz. „A gazdaságra az egyik legnagyobb terhet az rója, hogy a mi országunk nagyon szegény. Sok foglalkoztatottat tart el, akik kevés munkát végeznek el abból, amire a gazdaságnak szüksége lenne, ezt rosszul végzik, fékezik a gazdaságot.”

A nyugdíjasokat is érintik a szerb kormány megszorító intézkedései. A nők az eddigi 60 helyett 63 éves korukban vonulhatnak majd nyugdíjba, de a férfiaknál is várható, hogy 65 helyett 67 hét évesen fejezhetik majd be pályafutásukat. Az év végére akár nyugdícsökkentés is várható. Lazar Krstić pénzügyminiszter: „Nem hiszem, hogy teljes mértékben sikerünk lesz, és azt gondolom, hogy a nyugdíjakhoz is hozzá kell nyúlnunk az idei év végén.”

Május 1-re Belgrádban a szerbiai szakszervezetek tüntettek a kormány megszorító intézkedései ellen. A rendelkezések életbelépése után további tiltakozásokat terveznek. Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter szerint meg kell hozni a nehéz döntéseket. „Egy tanügyi munkás sem hibás ezért a helyzetért, egyetlen egészségügyi dolgozó sem hibás, egyetlen szociális munkás sem hibás ezért a helyzetért. De ez nem igazol sem engem, sem őket, vagyis az, hogy nem vagyunk hibásak, az nem elég ahhoz, hogy ne tegyünk semmit. Le kell mondanunk egyes dolgokról. Megértek minden tiltakozást, de más választásunk nincs.”

Az oktatásügyi szakszervezetek bejelentése alapján május 19-én az iskolákban nem tartják meg az első órát a délelőtti és a délutáni váltásban. Az iskolaév végéig több munkabeszüntetés is várható.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt