Ugrás a tartalomra

Jövő novemberre elkészül a Žeželj-híd

Az újvidéki Žeželj-híd a tervek szerint 2016 novemberére készül el. A mintegy 49 millió eurós projekt fontos része a Belgrád–Budapest vasútvonalnak. A határidők betartásáról és a munkálatok menetéről Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejl

Három éve kezdték meg a NATO-bombázások óta használhatatlan Žeželj-híd felújítását, az építkezés azonban már hosszú ideje szünetel pénzhiány miatt. A múlt héten aláírt szerződésfüggelék értelmében további hárommillió eurót biztosítanak a munkálatok befejezéséhez. Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium Kern Imre államtitkárt bízta meg az összesen mintegy 49 millió eurós projekt lebonyolításával és ellenőrzésével. „A megbeszélések értelmében a pénzelőknek, tehát a tartománynak és Újvidék városának jövő péntekig át kell, hogy utalják az említett nem egész hárommillió eurót. Ettől a naptól kezdve számítódik az a 17 hónapos határidő, ami alatt el kell, hogy készüljön a híd, és a forgalmat az ideiglenes hídról át kell irányítani az új hídra” – mondta el Kern Imre.

A 2016 novemberére kiszabott határidő tartható – állítja Kern. Ez azért is fontos, mert a híd a 11-es európai korridoron helyezkedik el, része a Belgrád–Budapest vasútvonalnak. Az államtitkár elmondta, a kínai félnek május 29-én kellett leadnia a megvalósíthatósági tanulmányt. A további egy hónapban erről egyeztet majd Belgrád és Budapest. „Mi gyakorlatilag annyi előnyben vagyunk, hogy egyik szakaszra, a Pázova–Újvidék szakaszra megvan, gyakorlatilag napokon belül elkészül a főterv, elkezdődtek a kisajátítási munkálatok és a kivitelezés is szeptember-októberben elkezdődik. Ez a Pázova–Újvidék szakaszra vonatkozik, mert ezeket a beruházásokat az orosz vasúti hitelből pénzeljük.”

Kern Imre elmondta, a Belgrád–Budapest vasútvonal felújítása kapcsán egyelőre minden úgy halad, ahogy arról december közepén a szerb, a magyar és a kínai kormányfő megállapodott. A tervek szerint a munkálatok december végén, illetve január elején kezdődnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír