Ugrás a tartalomra

Izbori: Mađarske stranke na različitim pozicijama

Nakon što su u sredu tri vojvođanske mađarske stanke pristupile koaliciji „Lista nacionalnih zajednica“ i nakon što je predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka takođe u sredu prisustvovao na dogovoru predstavnika stranaka građanske orijentacije o stvaranju zajedničkog građanskog bloka oko Borisa Tadića, jasno je da od ranije najavljenog zajedničkog nastupa pet mađarskih partija na predstojećim izborima neće biti ništa – objavio je portal „Vajdasag Ma“ (Vojvodina danas).

Savez vojvođanskih Mađara (SVM), kao najjača stranka među šest mađarskih partija u Vojvodini već je ranije najavila da će na vanredne parlamentarne izbore u Srbiji izaći samostalno, dok su ostale stranke nagovestile mogućnost stvaranja zajedničkog mađarskog bloka i o tome su razgovarale još i prošle nedelje. Međutim, sudeći po najnovijim događajima, dogovor o zajedničkom nastupu nije postignut, pa su sve stranke počele da traže odgovarajuću poziciju za ulazak u Skupštinu Srbije.

Pokret mađarske nade, Mađarski građanski savez i Partija mađarske sloge tu mogućnost vide u okviru „Liste nacionalnih zajednica“ koju predvodi Emir Elfić iz Bošnjačke demokratske zajednice.

Prema dogovoru, treći na listi je predstavnik Pokreta mađarske nade, što ne znači siguran ulazak u parlament, imajući u vidu da je koalicija partija nacionalnih manjina pod imenom Emira Elfića na izborima 2012. godine osvojila 25.000 glasova i jedan mandat.

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) je verovatno imala na umu i ovu činjenicu kada je odbila da prisustvuje činu sklapanja koalicije partija nacionalnih manjina. Kako je predsednik stranke Bela Čorba objasnio za javnost, prvi razlog odsustva je nedostatak jasnog koncepta manjinske autonomije a drugi je što za predstavnika mađarskih partija nije omogućen siguran ulazak u parlament.

U izostajanju zajedničkog nastupa mađarskih stranaka one su zauzele četiri pozicije. Tri stranke – Pokret mađarske nade, Mađarski građanski savez i Partija mađarske sloge – nastupaju u okviru „Liste nacionalnih zajednica“. DZVM je pred otvorenom opcijom oko građanskog bloka Borisa Tadića, dok DSVM za sada ostaje na strani, a SVM na izbore izlazi samostalno.

U slučaju kada bi svih šest mađarskih stranaka nastupale zajedno, imajući u vidu rezultat iz decembra 1990. godine, kada je DZVM kao jedina stranka Mađara u Vojvodini osvojila 132.726 glasova, zajednički nastup svih stranaka bi Mađarima u Vojvodini na osnovu cenzusa za manjine donelo možda i devet mandata u Skupštini Srbije.

SVM na predstojećim izborima želi da uđe u parlament sa ojačanim pozicijama i sa ciljem da bude deo buduće vladajuće koalicije. Stranka Ištvana Pastora je na prošlim izborima osvojila 68.323 glasova i pet mandata.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát