Ugrás a tartalomra

Ismét lesz Csókai Krónika

Kormányos Lászlót nevezték ki a szerkesztőbizottság élére

Idestova egy éve, hogy 2012 áprilisában utoljára megjelent a Csókai Krónika, a helyi önkormányzat kétnyelvű tájékoztató közlönye, amolyan helyi kisújság. Az okokról, a lap tervezett újraindításának előkészületeiről kikértük Balázs Ferenc polgármester véleményét:

– Községünkben a Csókai Krónika jelentős tájékoztató szereppel bír. Sajnos hosszabb ideje már nem jelent meg, de szükség van rá, ezért döntött a községi képviselő-testület a közlöny újraindítása mellett. Szükségét éreztük egy alaposabb szerkezeti és tartalmi változtatásnak, hogy aktuálisabb, olvashatóbb legyen a lap. A képviselő-testület február 22-én fogadott el egy határozatot a Csókai Krónika szerkesztőbizottságának az újjáalakításáról, a lap folyamatos megjelentetéséről.

A községi tanács március 7-ei ülésén hattagú szerkesztőbizottságot nevezett ki élén Kormányos Lászlóval, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatójával. A bizottság feladata lesz foglalkozni a lappal, előkészíteni a megjelenést, szervezni a munkát, a cikkeket begyűjteni, az írásokat átnézni és beszerkeszteni.

Az idei községi büdzsében a helyi tájékoztatásra jóváhagyott 3 millió dinárnak mintegy a felét a Csókai Krónikára tervezzük elkölteni. Ebből a pénzből minimum 2000 példányban havi rendszerességgel megjelenhet az önkormányzat közlönye. Megszervezzük a terjesztést, hogy minden faluba eljusson az ingyenes Csókai Krónika a polgárokhoz. A helyi közösségekben, boltokban hozzájuthatnak az emberek a lapunkhoz – mondta a polgármester.

A szerkesztőbizottság elnökétől az iránt érdeklődtünk, hogy a helyi tájékoztatásban fontos szerepet játszó kétnyelvű újság mikor és milyen terjedelemben fog megjelenni?
– Hivatásos újságírók szakértelmét igénybe véve és fiatal tudósítók alkalmazásával az önkormányzat hírei, felhívásai mellett a község minden településéről be kívánjuk hozni a lapba a történéseket, hogy ne csak egyirányú legyen a helyi tájékoztatás, és felöleljük a közélet minden területét.

Az önkormányzatnak a lakosságot érintő határozatairól, a különféle pályázati lehetőségekről, beruházási és egyéb tervekről, a művelődés és oktatás kérdéseiről, a mindennapi élet történésiről havi rendszerességgel és a korábbinál magasabb szakmai színvonalon kívánjuk tájékoztatni a lakosságot.

Kétnyelvű újságról lévén szó, magyar és szerb nyelven közlünk írásokat. Korábban előfordult, hogy fordításban jelentek meg cikkek. Nem szeretnénk a jövőben ezt a módszert alkalmazni, egy-egy témát magyarul magyar újságíró, szerbül pedig szerb kollégája dolgoz föl. Eredeti szövegek és fotók megjelentetésére törekszünk.

A Csóka községből tudósító újságírók mellett több fiatal tollforgatóra is számítunk, olyanokra például, akikről már kiderült, hogy van íráskészségük, részt vettek és képezték magukat például a nyaranta megrendezett tiszaszentmiklósi újságíró-iskolában. A Csókai Krónika legalább 20 vagy 24 oldalon fog megjelenni, szükség szerint bővíthető az oldalszám, és 15–20, újságírói tapasztalattal rendelkező bedolgozóra számítunk a lapkészítésben – mondta Kormányos László.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját