Ugrás a tartalomra

I na internetu predizborno spinovanje

NOVI SAD -Direktorica Centra za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina Snežana Ilić ocenila je danas da će u aktuelnoj predizbornoj kampanji u Srbiji političke partije više nego ikada ranije koristiti internet za agitaciju, a naročito društvene mreže, poput Fejsbuka (Facebook) i Tvitera (Twitter).

"Možemo očekivati mnogo demagogije i spinovanja putem interneta, a naročito putem društvenih mreža, što će verovatno doprineti ionako prisutnoj zbunjenosti birača", kazala je Ilićeva na konferenciji za novinare povodom Dana bezbednog interneta, 11. februara.

Prema njenim rečima, "svaka iole ozbiljnija stranka" ima svoj internetski tim i dobrovoljce koji komentarišu, lajkuju i spinuju.

Snežana Ilić je kažala da je, kada je u pitanju sajber prostor, ekstremna levica mnogo slabija od ekstremne desnice.

Miroslav Keveždi iz CRCD-a rekao je da su hrvatsku verziju Vikipedije (Wikipedia) preuzeli ekstremni desničari i upozorio da tako nešto može da se desi i u Srbiji.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović kazala je da u komentarima na različitim portalima često može da se nađe govor mržnje, ali se usprotivila ideji o zabrani komentarisanja, jer je sloboda govora "uvek na prvom mestu".

"Imate slobodu izbora: možete da idete na takve sajtove ali i ne morate. S druge strane, na različitim portalima mogu se pronaći krivična dela koja ne treba karakterisati kao govor mržnje, već kao podstrekivanje na nasilje, širenje međunacionalne mržnje i tome slično", navela je Eva Vukašinović.

Ona je upozorila na činjenicu da Srbija još uvek nije ratifikovala Konvenciju o visokotehnološkom kriminalu, koju je Savet Evrope usvojio još 2001. godine.

Szerző (Forrás)
Beta, RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása