Ugrás a tartalomra

Három Torda találkozója

A Tordai Esttel – a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torontáltorda műkedvelőinek a fellépésével – szombaton hivatalosan befejeződött a XV. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. A záróest egyben az elszármazottak hagyományos találkozója is.

A találkozó a Művelődési Otthon előtt álló kopjafa megkoszorúzásával kezdődött, amelyet Bihartorda ajándékaként az 1848/1849-es forradalom emlékére állítottak fel 2010-ben. 

Példaértékű a három országban levő települések több mint egy évtizedes kapcsolata. Bihartordának és Torontáltordának – azonos számú – közel ezer lakosa van, Aranyostordán 48 ezren élnek, abból valamivel több mint kétezer magyar. A legnagyobb közös rendezvényük a Tordai Est. 

A rendezvényt Hajnal Jenő, a MNT elnöke nyitotta meg. Mint mondta, a záróest megmutatta, hogy a Kárpát-medence három Tordája egymásra talált. A házigazdák pedig arról tettek tanúbizonyságot, hogy mennyire várják és készülnek az idei Gyöngyösbokrétára és a Durindóra, aminek a házigazdái lesznek.

– Ami erő, tehetség táncban, szervezésben megmutatkozhatott – az most itt volt. Ilyenkor látja az ember, hogy mennyire fontosak a nagy rendezvényeink. Hiszen azt hiszem, hogy a tordai táncosok újjászülettek, új erőre kaptak és arra készülnek, hogy megmutassák, mire képesek, mit tudnak – nyilatkozta Hajnal Jenő.   

Dobai János, Torda Helyi Közösség elnöke elmondta, hogy a tordaiak a vendégeikkel az elmúlt két hónap alatt mintegy húsz különféle rendezvényt láthattak. A közönség várja ezeket a rendezvényeket, mindegyike telt ház előtt zajlott, ami azt mutatja, hogy ezekben a nehéz időkben, megfogyatkozva is érdemes rendezvényeket szervezni. A három Torda pedig megtalálta a módját annak, hogy összefogjon, hogy találkozzanak és egymást erősítsék a megmaradásban. 

A műsorban a három testvértelepülés műkedvelői mellett fellépett a szabadkai Juhász zenekar, az udvarnoki Guth Emília fiatal énekes, a most Csókán élő, Tordáról elszármazott Tápai Tibor és Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes.

Az idei Tordai Művelődési Napoknak még egy rendezvénye lesz: március huszadikán az Újvidéki Színház társulata a Kukorica Jancsi című előadással lép fel.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. I.
Többi hír