Ugrás a tartalomra

Hamarosan új szerelvények közlekednek majd a Nagykikinda–Zenta–Szabadka vasútvonalon

Felújított vasúthálózat, modern, gyors vonatok, biztonságosabb közutak – ezek a fejlesztések várhatóak a közeljövőben Szerbiában. A részletekről Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár számolt be a Pannon Televízió Szubjektív című műsorának felvételén.

Még ma is ugyanazok a sínbuszok szállítják az utasokat a Nagykikinda–Zenta–Szabadka vonalon, amelyek évtizedekkel ezelőtt is. Hamarosan azonban végleg búcsút mondhatunk nekik. Helyüket azok az új dízelmotorvonatok váltják fel, amelyeket Szerbia Oroszországból vásárolt, és amelyek közül pénteken négy már útjára is indult az ország más településein. Összesen 27 modern vonat érkezik az országba és közülük néhány éppen Szabadkára. Idén – több évtizedes kihagyás után – megkezdődik a vasútvonal karbantartása is. Gyorsabban, biztonságosabban és rendszeresen közlekedhetnek majd a vonatok az említett szakaszon. A Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonalat pedig teljesen felújítják. Ott várhatóan 2019-ben utazhatunk az új szerelvényeken. A felújítás ideje alatt sem lesz forgalomkiesés.

Az új pályaszakasz épül majd ki először, és amikor az át lesz adva a forgalomnak, utána kerül felújításra a mostani vonal. Természetesen lesznek olyan helyek, ahol a nyomvonal kicsit eltér majd ettől a nyomvonaltól, de ez pár száz méteres eltolódást jelent, tehát nem lesz olyan helyzet, hogy több kilométerre kerül a mostani vasúttól az új vasútvonal” – mondja Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár (VMSZ).

Idén a messze földön is emlegetett Péterréve és Óbecse közötti útszakaszt –, mely tele van kátyúkkal, úthibákkal, és balesetveszélyes is – felújítják. „Azt mondták az óbecsei városvezetőségből, hogy már kint vannak a terepen a mérnökök, akik először felmérik a helyzetet, elkészítik a tervdokumentációt. Most még nincs építkezési szezon, amikor egy ilyen munkát el lehet kezdeni. Az majd április 15-e körül kellene, hogy elkezdődjön, tehát lehet, hogy a nyárra már elkészül ez az út. Ha nem, akkor az év végéig biztosan.”

Ugyanilyen jó sor vár idén a Topolya és Kishegyes közötti régi E5-ös útra is, vagy annak egy szakaszára. Kern Imre a Szubjektívben arról is beszélt, hogy nemzetközi hajózási úttá nyilvánítanák a Tiszát egy, a magyar és a szerb kormány közötti szerződés aláírásával. Ez áruszállítási és turisztikai szempontból is nagyon fontos. Részleteket kedden 17 órától láthatnak a Pannon Televízióban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks