Ugrás a tartalomra

Hamarosan 28 nap alatt kaphatunk építési engedélyt

Az építkezési engedély huszonnyolc nap alatt megszerezhetővé válik, ha hatályba lép a tervezésre és építésre vonatkozó új törvény. A törvényjavaslat kapcsán Belgrádban tárgyalt többek között Szabadka polgármestere is.

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter szerint elkerülhetetlen a szakszolgálati engedély visszavonása a kevevárai Čibuk szélerőmű esetében. Ez lehetne az egyik legnagyobb befektetés Szerbiában. A minisztériumnak, mint fellebbviteli testületnek vissza kellett vonnia a Kevevárán tervezett Čibuk szélerőműpart építési engedélyét. Zorana Mihajlović illetékes miniszter szerint a tartományi titkárság hibázott a kezdetekben, amikor kiadta az engedélyt egy olyan létesítmény építésére, amely nincs összhangban a törvénnyel. „Többé nem engedjük meg, hogy építkezzenek olyan helyeken, amelyek veszélyeztetik az emberek életét, illetve olyan helyeken, ahol azt a törvény tiltja.”

Jelenleg mintegy 1,5 millió törvénytelenül épített létesítmény van Szerbiában. Ezt a kérdést illetően a kormány szeptemberben konkrét ajánlással lép elő. Mihajlović hozzátette, egy új tervezési és építési törvénytervezetet is kidolgoztak a külföldi partnerrel és befektetővel együtt, amely leegyszerűsíti az eljárást. „A törvénytervezetet júliusban, legkésőbb augusztusban elfogadják. Az év végéig lehetővé válik az is, hogy mindazok, akik kérvényezték az építkezési engedélyt, 28 napon belül megkapják” – mondta az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

Ennek kapcsán Mihajlović a mai belgrádi tanácskozáson a szabadkai, tutini és zaječari vezetőkkel is egyeztetett. „Úgy gondolom, hogy ez valamiképp egy próbálkozás és konkrét lépés a problémák leküzdésére, amelyek most is és korábban is felmerültek a kommunikációban. Ez a beszélgetés valóban hatékony volt” – mondta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere.

A szélerőműpark lehetett volna az egyik legnagyobb befektetés az országban. A Continental Winds Partners vállalat mintegy háromszázmillió eurót fektetett volna be. A minisztérium újra tárgyalóasztalhoz ül a befektetőkkel és a tartományi titkársággal, hogy megoldást találjanak a projekt törvénnyel összehangolt megvalósítására.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír