Ugrás a tartalomra

A hagyományteremtés útján

Gróf Hadik András halálának 234. évfordulójára emlékeztek Futakon és Újvidéken
A hagyományteremtés útján

Futakon koszorúzással, Újvidéken pedig történelmi előadásokkal és ünnepi műsorral emlékeztek meg vasárnap gróf Hadik András halálának évfordulójáról, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szervezésében.

Gróf Hadik András huszárgenerálist Mária Terézia „leghűségesebb huszárjaként” tartják számon. Ő telepítette Moldvából Bukovinába a hadkötelezettség elől elmenekült székelyeket: róla nevezték el Hadikfalva és Andrásfalva településeket. Mária Terézia bizalmasa, és magyar politikájának egyik fő képviselője volt. A királynő 1763-ban grófi rangra emelte, 1771-ben pedig neki ajándékozta a futaki kamarai uradalmat a hozzá tartozó hat településsel: Futak, Glozsán, Petrőc, Kiszács, Piros és Begecs.

Gróf Hadik András 1790. március 12-én hunyt el. Holttestét a futaki Jézus Szíve római katolikus templom kriptájában temették el.

A futaki templomban megtartott szentmisét követően elsőként Magyarország Belgrádi Nagykövetsége nevében Fejes Pál alezredes, véderőattasé és Veres Attila őrnagy, attaséhelyettes helyezte el koszorúit Hadik András síremlékénél, majd Balogh György, Magyarország szabadkai konzulja adózott a gróf emléke előtt.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Fremond Árpád elnök, Rigó Pál Zsófia alelnök és Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke helyezte el a kegyelet virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Vicsek Annamária és Bájity Borisz alelnökök  koszorúztak.

Hadik András emlékének adóztak még a VMSZ újvidéki szervezetének tagjai, valamint művelődési és civil szervezetek képviselői.

Az esemény második színhelyén, az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban Fremond Árpádnak, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének ünnepi köszöntőjét hallhatták a jelenlévők.

– Azt gondolom, hogy igazából ő volt az egyik legnagyobb magyar katona, valamint Futak és környéke szempontjából az idetelepítések, a betelepítések szempontjából is nagy jelentőséggel bírt az ő személye. Miután Berlint bevette, Futakot és környékét kapta meg a császárnőtől ajándékba, és dolgozott azon, hogy ezt a vidéket a török hódoltság után benépesítse és felvirágoztassa. Óriási szerepe volt abban is, hogy a bukovinai székelyek leszármazottai kegyelmet kaptak abban az időben a császártól, hiszen összetűzésbe kerültek vele, és ugye tudjuk, hogy Vajdaság területén a bukovinai székelyeknek is itt élnek a leszármazottai. Ilyen szempontból meghatározó szerepe van, hiszen tett a magyarságáért, függetlenül attól, hogy a monarchiában volt vezető szerepe, tett a Délvidéknek, Futaknak és környékének a felvirágoztatásáért – mondta Fremond Árpád, és kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács célja, hogy gróf Hadik András kultusza visszakerüljön a vajdasági magyarság emlékezetébe.

– Minden olyan nagy magyar személye fontos a vajdasági magyarok számára, akik identitáserősítő jelleggel hathatnak a közösségre. Azt gondolom, hogy gróf Hadik András az elmúlt évtizedekben teljesen a feledés homályába merült, és örülök annak, hogy immár második alkalommal emlékezünk meg róla, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, a Hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület szervezésében, illetve az idén a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ is bekapcsolódott a rendezvény megvalósításába – emelte ki az MNT elnöke.

Hadik András nemcsak a politikai életben, hanem a közigazgatásban, a katonai területen és a kulturális, valamint a vallási területen is komoly eredményeket és munkát fejtett ki, mondta Hugyik Richárd, az MNT kulturális tanácsosa.

– Gróf Hadik András a Felvidékről származik, és Mária Teréziának egyik legjelentősebb katonai és politikai vezetője volt. Futakon kapott uradalmi birtokokat, és ezért életének jelentős részét a Bács-Bodrog vármegyében töltötte mint főispán és mint a szlovák, a szerb, a ruszin és a magyar lakosságnak egyik fő földesura és patronálója. Szerintünk személye azért fontos, mert a múltra, a múlt értékeire oda kell figyelnünk. Legjobb reményeink szerint a következő években az újvidéki és a futaki magyarság, a dél-bácskai magyarság magának fogja érezni, és ezt a hagyományt élővé teszi majd és ápolni fogja.

A rendezvény keretében Lázár Balázs, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kutatóintézetének az igazgatója és dr. Süli Attila őrnagy, az intézmény kutatótörténésze Hadik András leszármazottairól, a fiairól, illetve az unokáinak katonai tevékenységéről tartottak előadást.

– Szintén nagyon érdekes sorsú és nagyon magasra ívelő katonai karriert tudhatnak magukénak Hadik András leszármazottai: ifj. Hadik András, Hadik Károly, bátyja és az unokája, Hadik Gusztáv. Előbbi kettő a császári-királyi hadseregben, tehát ugyanott, ahol Hadik is, ért el magas rangot. Hadik Gusztáv pedig a honvéd seregben lett ezredes, illetve majdnem tábornok. Tehát itt valójában három generációról van szó – tudtuk meg Lázár Balázstól.

Az ünnepséget az óbecsei Botra férfikórus éneke, valamint a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ újvidéki Manó táncegyüttesének Hadik című előadása tette színessé.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, trk
Többi hír