Ugrás a tartalomra

Hadik András hadvezérre emlékeztek Futakon és Újvidéken

Hadik András hadvezérre emlékeztek Futakon és Újvidéken

Mária Terézia leghűségesebb huszárjára, Hadik Andrásra emlékeztek Futakon és Újvidéken. A hadvezér halálának évfordulóján szentmisével, koszorúzással és alkalmi műsorral tisztelegtek az egybegyűltek.

Hadik András az egyik legkiemelkedőbb magyar hadvezér volt a 18. században. Hírnevét főként a Habsburg Birodalom hadseregében elért sikerei alapozták meg. 1771-ben, grófi rangja után, Mária Terézia császárnőtől ajándékba kapta a futaki kamarai uradalmat, amely többek között Futakot, Petrőcöt és Pirost is magában foglalta. Futakon ő építette fel az első római katolikus templomot, amelynek helyén áll ma a Jézus Szíve római katolikus templom.

A szentmisét követően a síremlék előtt elhelyezték a kegyelet virágait.

Ezt követően az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban egy ismeretterjesztő prezentációt követhetett végig a közönség, Hadik András leszármazottjairól.

Lázár Balázs, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kutató Osztályának igazgatója, Magyarország: „Nagyon magasra ívelő katonai karriert magáénak tudó leszármazottairól lesz szó, tehát ifjabb Hadik Andrásról, Hadik Károlyról az ő bátyjáról és az unokájáról Hadik Gusztávról. Az előbbi kettő a császári királyi hadseregben értek el magas rangot, Hadik Gusztáv pedig a honvéd seregben lett ezredes, illetve majdnem tábornok.”
 

Hadik András életének fontos időszakát Bács-Bodrog vármegyében töltötte, ahol főispánként tevékenykedett. Emellett kiemelkedő szerepet vállalt a szlovák, a szerb, a ruszin és a magyar lakosság fő földesuraként és patronálójaként is.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Hadik András személyiségét még jobban meg kell ismernünk, nemcsak a politikai életben, hanem a közigazgatásban, a katonai területen és a kulturális, valamint a vallási területen is komoly eredményeket és munkát fejtett ki, tehát a legjobb reményeink szerint a következő években az újvidéki magyar művelődési központ és az újvidéki futaki magyarság magáénak fogja érezni, és ezt a hagyományt élővé fogja tenni és ápolni fogja.”

A megemlékezés a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Igazából ő az egyik legnagyobb magyar katona volt, és Futak és környéke szempontjából az idetelepítések, a betelepítések szempontjából is nagy jelentőséggel bírt az ő személye, hiszen miután Berlint bevette, akkor Futakot és környékét kapta meg a császárnőtől ajándékba, és dolgozott azon, hogy ezt a vidéket a török hódoltság után benépesítse és felvirágoztassa.”

A képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadás mellett alkalmi műsort is láthattak az egybegyűltek.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír