Ugrás a tartalomra

Ha fellendülne a gazdaság, a kulturális élet is pezsgőbb lenne

Kisimre Szerda Annát, a topolyai önkormányzat művelődési tanácsosát, aki 2014. december 15-e óta tölti be az említett tisztséget, Topolya község kulturális életének értékelésére kértük, valamint arra, körvonalazza: a topolyai önkormányzat szerepvállalása mire terjed ki a község művelődési szférájának fenntartása, fejlesztése tekintetében.

Lapunknak adott interjújában a tanácsos rámutatott, új munkakörébe kerülvén, milyen célkitűzések, ambíciók vezérlik.

– Célom, hogy aktív együttműködés alakuljon ki a kultúrával foglalkozó intézmények, a művelődési egyesületek és a civil szervezetek között, hogy még pezsgőbb kulturális élet folyjon. Persze tudom, hogy a kultúra nem gazdaságos műfaj, ezért mindenekelőtt azt szeretném, ha a gazdaság fellendülne a községben, mert akkor nagyobb összegeket lehetne fordítani a kultúrára is – szögezte le Kisimre Szerda Anna.

Korábban a Kodály Zoltán MMK munkatársaként tevékenyen részt vett a község kulturális életének alakításában. Tapasztalatait tudja-e kamatoztatni tanácsosi szerepkörben?

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ egyik művészeti vezetőjeként a művelődési egyesületek működésében van a legnagyobb tapasztalatom. Több községbeli művelődési egyesület munkájában részt veszek, besegítek, ezért elég pontos rálátásom van arra, hogy hol milyen állapotok uralkodnak, milyenek a munkakörülmények, hányan tevékenykednek, melyek a legaktívabb csoportok, mennyi meghívásuk van különböző rendezvényekre. A művelődési egyesületek vezetői pontosan tudják, hogy én ebben a témakörben teljesen otthon vagyok.

A Topolya községi művelődési központoknak és egyesületeknek a költségvetési keretösszegből elkülönített támogatására mekkora keret áll rendelkezésére a 2015-ös évben? Havi részletkifizetésekben történő, állandó nagyságrendű juttatás formájában gazdálkodhatnak? Pályázhatnak-e év folyamán az önkormányzathoz egyéb támogatásokra?

Újdonság, hogy idéntől pályázat útján kerülnek elosztásra a költségvetésből a pénzeszközök, amelyeket általában működésre fordítanak. Ez az összeg a 2015-ös évre 3 988 365 dinárt tesz ki. Havonta fogják kapni az egyesületek a pénzt. Eme összeg mellett létezik még egy tétel, amire a művelődési egyesületek pályázhatnak. Ez az összeg rendezvényekre vonatkozik.

Az önkormányzat mely kulturális intézményeket és programjaikat támogatja községünkben? Milyen fejlesztések várhatók? 2007 óta színházterem hiányában zajlik Topolya művelődési élete. Várható-e változás e tekintetben a közeljövőben?

A község művelődési intézményei: a Művelődési Ház, a Juhász Erzsébet Könyvtár, a múzeum gazdag programot kínál fiataloknak, időseknek egyaránt. Számos foglalkozás, tanfolyam, előadássorozat, kiállítás, irodalmi és zenés rendezvény, színdarab, koncert várja a közönséget.

Ezek a rendezvények azt bizonyítják, hogy igénylik az emberek az effajta tevékenységet. Január folyamán Plohl Edvinnel, a topolyai kkt-elnökkel ellátogattunk a Művelődési Házba és a könyvtárba, hogy személyesen is megtapasztaljuk a munkakörülményeket, a gondokat, és hogy első kézből értesüljünk arról: melyik intézmény milyen ötletekkel bővítené tevékenységét, programjait, hogyan módosítaná arculatát. Megtekintettük a színháztermet is, amely felújítására 10 000 000 dinár szerepel a község költségvetésében.

Létezik egy elfogadható terv is, amely alapján a munkálatok meg is kezdődhetnének. Ami a múzeumot illeti: hamarosan önállósul a topolyai múzeum, kiválik a Szabadkai Városi Múzeumból. Pénteken ül össze az a bizottság, amely a városnapi rendezvénysorozatot hivatott összeállítani és megszervezni.

Biztosan lesznek változások, újdonságok. A rendezvény résztvevőjeként volt alkalmam megtapasztalni az események pozitívumait és negatívumait is. Azt fogom javasolni, hogy 10 napra terjedjen ki az ünnepségsorozat időtartama, hogy a rendezvények szervezőinek, a programok lebonyolítóinak, résztvevőinek legyen ideje és alkalma méltóképpen bemutatkozni.

A művelődési tanácsosi feladatkör mellett a civil szféra ügyeivel is megbízott.

– A művelődés mellett a civil szervezetekkel is foglalkozom. Többségük számára éppen most van nyitva a pályázat, amelyben a rendezvényeikre, programjaikra és működési költségeikre adhatják be igényléseiket. Sok civil szervezet vezetőivel volt már alkalmam találkozni és elbeszélgetni arról, hogyan tevékenykednek, milyen nehézségekkel küszködnek.

Bízom abban, hogy velük is zökkenőmentes és sikeres lesz az együttműködésem – fogalmazott az önkormányzati tanácsos.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sz.A.
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása