Ugrás a tartalomra

Göröngyös utak helyett

A Komgrad, önkormányzati támogatással, gréderhez jutott

A földművesek folyamatosan szembesülnek azzal a problémával, hogy a földutak nem megfelelő minőségűek, az esők után használhatatlanok, és a gondozásukkal megbízottak sem igazán állnak a helyzet magaslatán.

Megfelelő gépek hiányában leginkább tárcsázással próbálják meg elegyengetni a földfelszínt. Erre a problémára jelent megoldást a topolyai Komgrad Közvállalat által beszerzett útjavító, közismert nevén gréder.

A traktorhoz kapcsolható eszközt a szegedi székhelyű Magyar Út- és Mezőgépgyár Kft. szakemberei fejlesztették ki és készítették el. A keddi hivatalos átadón Kötél Tamás, a MÚMGép tulajdonosa, ügyvezető igazgatója mutatta be a gépet.

Elmondta, hogy a gréder a mezei és az erdei utak kialakítására és karbantartására alkalmas, helyreállítja az útprofilokat, és aszfaltos utak esetében a padkákat le tudja nyesni, valamint télen egy megfelelő kiegészítővel ellátva, hóeltakarításra is alkalmas.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy viszonylag kis karbantartásigényű gépről van szó, és több évtizedig használható. A cég kétéves garanciát biztosít a vásárlóinak, és mint megtudtuk, a szükséges alkatrészeket rövid időn belül el tudják küldeni.

Az átadón jelen volt Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere is, aki kifejtette, hogy a gép, amelynek ára 18 300 euró+áfa, megvásárlását teljes egészében a helyi önkormányzat támogatta a mezőgazdasági programban meghatározottak szerint.

Elmondása szerint a termelőknél tapasztalt balesetek, géptörések, károsodások tették indokolttá egy ilyen eszköz megvásárlását, és terveik szerint a jövőben a község minden helyi közössége igénybe veheti azt.

Újságíróknak nyilatkozva mgr. Szombathy Zoltán, a Komgrad igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a kommunális közvállalat, és ezáltal a földművesek számára is nagy segítség egy ilyen gép, és ősszel, amint a körülmények megengedik, üzembe is helyezik azt.

Elmondása szerint a korábbiakban úgy történt, hogy az önkormányzat bizonyos feladatokkal bízta meg a közvállalatot, amit azután nekik saját erőből, saját gépekkel kellett megoldaniuk.

Ez az első eset, hogy az önkormányzat vásárolt gépet a számukra, így a jövőben a saját traktorukkal és az önkormányzat kapcsolható eszközével tudnak szolgáltatást nyújtani, ami további sikeres együttműködést eredményezhet.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt