Ugrás a tartalomra

Fordulat után: Megjelent Németh István „első” regénye

Könyvbemutató Kishegyesen

Németh István Fordulat után című könyvének bemutatóját tartották meg az író szülőfalujában, Kishegyesen, a helyi Csépe Imre Könyvtár és a Forum Könyvkiadó Intézet közös szervezésében. A megjelenteknek Vörös Julianna, a könyvtár igazgatónője, majd Virág Gábor a Forum igazgatója is elmondta, külön öröm számukra, hogy kishegyesi író művéről szó.

Maga a mű valószínűleg Németh István első regénye – ő maga is így emlékezett rá -, valamint arra is, hogy az 50-es évek elején vetette papírra, a kézirat el is jutott még akkor a könyvkiadóhoz. Akkor azonban a recenzense nem ajánlotta megjelentetésre. Az indoklásban az állt, hogy zavaros szerkezete miatt. Utólag azonban tisztában lehetünk vele, hogy a mű politikailag nem volt alkalmas abban az időben arra, hogy nyomdába kerüljön. A szerkezetét illetően pedig az est résztvevői emelték ki, hogy az író 23 évesen is mesterien bánt a szavakkal, a regény minden fejezete pedig önmagában is egy külön kis dráma. Az alkotás több mint fél évszázadon keresztül a kiadó pincéjében penészedett - gépelt formájában -, és a jelenlévők közül mindenki egyetértett abban, hogy valami egészen véletlen csoda folytán kerülhetett most elő.

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója elmondta, hogy „kora” ellenére a mű frissnek, bátornak, sőt merésznek nevezhető. A külalak, a dizájn is ezt próbálja tükrözni. Az alkotás témája egyébként az 50-es évek elejének nehéz időszaka, a beszolgáltatás, az emberek szövetkezetekbe kényszerítésének a korszaka. Németh István elmondta, hogy a regény eredeti címe a Győzelem után volt. Maga döntött azonban úgy, hogy a Fordulat után jobban tükrözi a mű lényegét. Egy másik kishegyesi írónak, Csépe Imrének jelent meg ugyanis a 60-as évek közepén a Fordul a szél című regénye. Ehhez köthető a címadás, illetve címváltoztatás.

A szerzővel Sági Varga Kinga, a könyv szerkesztője beszélgetett. Bevezetőként elmondta, hogy az író első regényében már felismerhetőek a későbbi művekből ismert stílusjegyek. Németh István megfigyelő stílusa, amikor meglátásait biztos kézzel veti papírra. A szegénység, az elmaradottság világában ábrázol emberi sorsokat, miközben kirajzolódik, a főhős hogyan tud minden körülmények közötti ember maradni. Vigh Rudolf, Németh István írótársa és személyes jó barátja a könyv tipikusan kishegyesi vonatkozásaira mutatott rá, hangsúlyozva, hogy szerinte ez alapján a kiadványt illeti meg a kishegyesi könyvtárban a legelőkelőbb hely.

Németh István elmesélte, hogy saját magának nem őrizte meg kéziratot. Valóságos csodának tartja, hogy mintegy hat évtized után előkerült. Nem „hordozta magában” sem a regényt, ezért számára is újszerű volt elolvasni, de tréfásan megjegyezte, hogy még egyszer már nem tervezi elolvasni. Arra azonban rávilágított, hogy az ember azokról a dolgokról tud hitelesen írni, melyeket maga is átélt, és ebből a szempontból a kisregény abszolút hitelesnek nevezhető. Szóba került még az est folyamán, hogy ennyi idő távlatából hogyan tekinthetünk a győzelem, a felszabadulás és hasonló szavak valódi tartalmára, illetve arról a felelősségről, ami az írók esetében a szavak összeillesztésének módjából eredhet. A könyv egyébként abból a szempontból is valóban kuriózum, hogy sok nagy sikerű regény után most jelenik meg, mint az író első regénye. A könyvbemutatón a mű részleteit Bojko Andrej olvasta fel.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása